Jsme televize vašeho kraje

Silvestr v NP Šumava bude od letoška bez petard a ohňostrojů, použití se trestá pokutou

Modrava, publikováno 21.12.2017, autor: Richard Beneš

Takovými letáky upozorňují na zákaz používání pyrotechniky šumavské obce | Autor: NP Šumava

Bez ohňostrojů a především bez petard by se měly obejít letošní silvestrovské oslavy na území Národního parku Šumava. V platnosti je totiž od léta novela zákona o ochraně přírody a krajiny, jejíž součástí je zákaz používání zábavní pyrotechniky v chráněných oblastech. Důvod je prostý, zákaz má chránit cenná území a živočichy před stresem z hluku i před světelným znečištěním a možnými požáry. Správa Národního parku Šumava toto opatření vítá. V minulých létech se totiž v některých chatách a hotelech Silvestr doslova zvrhl v pyrotechnickou přehlídku, kdy se osazenstva jednotlivých podniků doslova předháněla v tom, kdo udělá větší ohňostroj a větší hluk.

„V současné době běží naše kampaň, prostřednictvím letáků jsme o zákazu používání pyrotechniky informovali vedení obcí ležících na území NP Šumava, aby následně informovali nejen obyvatele, ale především provozovatele hotelů, chalup i dalších rekreačních zařízení. Letos se zaměříme především na monitoring situace, chceme na návštěvníky národního parku působit hlavně preventivně, aby přestali používat pyrotechniku,“ řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Na Šumavu podle jeho slov přijíždí také řada návštěvníků, kteří chtějí utéct před zábavní pyrotechnikou ve městech.

Zákon se budou strážci NP Šumava snažit prý naplňovat podle svých možností a využívat i možností pokut. „Když budou velké problémy, jsme připraveni zasáhnout. Věříme ale ve zdravý rozum lidí,“ řekl Dvořák. Zároveň ale dodal, že velikost území a počet obcí jejich stoprocentní dohled limituje. Vedení parku chce co nejvíce omezit zejména používání velké světelné pyrotechniky a petard, jejichž hluk vadí zvěři nejvíce. „Ty rány děsí divokou zvěř v přírodě stejně jako psy a kočky ve městech. Zvěř neví co se děje,“ dodal mluvčí Dvořák.

Zlepšení situace si od novely zákona slibuje především starosta Modravy Antonín Schubert. Právě na Modravě byla podle jeho slov v minulých létech situace s hlasitými ohňostroji nejdramatičtější.

Fotogalerie

Takovými letáky upozorňují na zákaz používání pyrotechniky šumavské obce | Autor: NP Šumava