Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Záchranáři pátrali ve vodní nádrži po muži, který zmizel pod ledem

Plzeň, publikováno 23.12.2017, autor: Richard Beneš

Záchranáři pátrají ve vodní nádrži po muži, který zmizel pod hladinou | Autor: ZZSPK

O život asi padesátiletého muže bojovali hasiči společně se záchranáři v pátek večer v Medovém Újezdu na Rokycansku. Muž se šel zchladit po pobytu v sauně a skočil do částečně zamrzlého přírodního koupaliště. Zmizel pod hladinou a už nevyplaval. Svědci události proto okamžitě přivolali pomoc a přiletěl i vrtulník letecké záchranné služby. Ještě v noci bohužel muž v nemocnice zemřel.

„Na břehu rybníka je sauna a návštěvníci se chodí chladit do rybníka. Od břehu je vybudován systém lávek a schůdků až k místu tomu vyhovujícímu. V zimních měsících pak provozovatelé v ledu vytvoří dostatečně velký otvor. Jedna skupina hasičů se oblékla do neoprenů a prohledávala dno přímo z vody. Druhá skupina pátrala po muži ve člunech. Nejnáročnější na celém zásahu bylo rozbíjet ledové kry. V okolí koupacího otvoru byl led ještě poměrně slabý, jeho šířka nepřesahovala tři centimetry. Ale jen pár metrů od něj zesílil až na sedm centimetrů," posala zásah mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. 

Hasičům při prohledávání rybníka pomáhal vrtulník, který nasvicoval místo zásahu shora. Hasiči nalezli muže asi 15 metrů od koupacího místa. Na rozbití kry již museli vynaložit značné úsilí. Ihned po vyproštění si muže převzala ZZS a zahájila resuscitaci. Hasiči pomohli s jeho transportem do vrtulníku LZS.

„Muže jsme resuscitovali a letecky přepravili na emergency do plzeňské fakultní nemocnice,“ uvedl mluvčí záchranné služby Martin Brejcha. Stav pacienta byl ovšem při transportu do nemocnice kritický. V noci muž v nemocnici zemřel.

Fotogalerie

Záchranáři pátrají ve vodní nádrži po muži, který zmizel pod hladinou | Autor: ZZSPK
Záchranáři pátrají ve vodní nádrži po muži, který zmizel pod hladinou | Autor: ZZSPK