Jsme televize vašeho kraje

Konto krajského sdružení hasičů Plzeňského kraje někdo vyluxoval, zmizelo 800 tisíc korun

Plzeň, publikováno 24.12.2017, autor: Richard Beneš

Hasiči - ilustrační foto | Autor: Archiv

Kolem 800 tisíc korun zmizelo z konta Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Plzeňského kraje, které sdružuje dobrovolné hasiče v obcích. Na kontě byly mimo jiné i peníze, které sdružení hasičů získalo darem od Plzeňského kraje i dalších dárců na pořádání krajských soutěží a reprezentaci v hasičském sportu. O případu informoval hejtmanův náměstek pro regionální rozvoj Ivo Grüner (ČSSD). Ze zpronevěry je podezřelá pracovnice krajského sdružení dobrovolných hasičů. Případem se zabývá policie.

Z účtu zmizely peníze někdy v letoším roce a podle náměstka Grünera zřejmě dobře nezafungovala vnitřní kontrola u krajského sdružení hasičů. Někteří členové sdružení už vyzvali k rezignaci nejen celý jeho krajský výbor, ale i členy kontrolního orgánu, protože nesou za hospodaření sdružení podle stanov odpovědnost. Celá situace také vrhá na dobrovolné hasiče špatné světlo.

Zpronevěrou se musel zabývat i Plzeňský kraj, který dal krajskému sdružení dotaci. Hejtmanství hasičům prodloužilo lhůtu pro vyúčtování peněz. „Prodloužili jsme jim termín na to, aby ty peníze sehnali z vlastních zdrojů nebo z jiných, a dokázali je buď použít na to, k čemu se zavázali, nebo je vrátili do rozpočtu kraje,“ konstatoval Ivo Grüner.

Případem se na základě podnětu státního zástupce zabývá také policie a zahájila už úkony trestního řízení pro podezření ze zpronevěry. Žádné obvinění zatím v této kauze nepadlo.

Fotogalerie

Hasiči - ilustrační foto | Autor: Archiv