Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj investuje 64 milionů korun do rozvoje cyklotras a cyklostezek

Plzeň, publikováno 26.12.2017, autor: Richard Beneš

Plzeňský kraj investuje miliony korun do rozvoje cyklotras a cyklostezek | Autor: Archiv

Rekordních 64 milionů korun investuje příští rok Plzeňský kraj na stavby, projekty a studie cyklostezek a cyklotras. Letos na ně dal 17 milionů korun, obce totiž neměly připravené potřebné projekty. To by se mělo v roce 2018 změnit. Vedení kraje totiž jednalo s obcemi, aby pracovaly na projektech a podávaly je, takže stavby budou příští rok lépe a ve větším množství připravené. Rozvoj cyklodopravy je jednou z priorit nového vedení kraje.

Na rozvoj cyklodopravy měl letos Plzeňský kraj 30 milionů korun, vyčerpat se podařilo jen polovinu.Pro příští rok je na stavby a rozvoj cest pro cyklisty připravena dvojnásobná suma. „Obce navíc dostanou čtyři miliony korun na studie, přípravné práce a zázemí cyklistických tras jako jsou stojany na kola, lavičky a značení,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD).

Aktuální prioritou kraje je trasa z Plzně do nově vytvořené Chráněné krajinné oblasti Brdy, což představuje 37kilometrový cyklistický tah do centra jižních Brd ke známým Padrťským rybníkům. Připravuje ho spolu s městy a obcemi na trase z Plzně do Spáleného Poříčí. Cyklisté by tak nejpozději do jara 2020 nemuseli jezdit po velmi frekventované silnici první třídy.

Dále kraj plánuje systém bezpečného napojení na sousední kraje, více se chce zaměřit na oblasti s minimálním pokrytím cyklostezkami a cyklotrasami. Už příští rok by se měl také propojit krajský areál rozlehlé zámecké obory v Horšově u Horšovského Týna s rekreační oblastí Rybník a s bavorským Nabburgem. Kraj chystá také stavbu prvního V sumě 60 milionů na cyklodopravu je zahrnut také start stavby takzvaného singltreku, tedy různě obtížných stezek pro terénní cyklistiku se zázemím, který by měl vzniknout za Plzní v bývalém armádním cvičišti Vysoké u Dobřan.

Kraj už také vybral cyklokoordinátora, který bude navrhovat rozvoj sítě a aktualizovat a dohlížet na naplňování schválené Koncepce rozvoje cykloturistiky a cyklodopravy v Plzeňském kraji.

Fotogalerie

Plzeňský kraj investuje miliony korun do rozvoje cyklotras a cyklostezek | Autor: Archiv