Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Záchranáři na Štědrý den čelili útokům i neznámému vtipálkovi

Plzeň, publikováno 24.12.2017, autor: Richard Beneš

Záchranáři se stávají bohužel poměrně často terčem agresivního jednání osob, kterým přijíždějí na pomoc | Autor: Richard Beneš

I na Štědrý den se záchranáři z Plzně setkali s násilím a agresivním chováním ze strany osob, kterým přijeli pomáhat. Ve Štěnovicích brutálně napadl výjezdovou skupinu dvaačtyřicetiletý Slovák. Jeho útok odrazili záchranáři pomocí obranného spreje. O štědrovečerním případu informoval web TV ZAK mluvčí záchranky Martin Brejcha.

„Když záchranáři dorazili na místo výjezdu, nacházelo se tam několik podnapilých osob. Bohužel toto zjistili až po vstupu do daného prostoru. Jeden opilý a agresivní cizinec začal posádce nejprve vyhrožovat smrtí, pak hrozba přešla ve fyzický útok. Hlídka policie bohužel byla teprve na cestě k místu události. Záchranáři museli v sebeobraně proti podnapilému agresorovi použít i obranný sprej, kterým je každý člen výjezdové skupiny vybaven,“ uvedl mluvčí záchranky Martin Brejcha.

Záchranáři útok odvrátili bez zranění. Pořádek pak zjednala policejní hlídka. Policie se teď bude případem napadení záchranářů zabývat.

Další útok zažili záchranáři Nedaleko Vysočan u Boru, kde opětovně opilý cizinec slovně i fyzicky útočil na všechny zasahující složky IZS. Neodpustil si ani pár plivanců. A záchranáři se rozhodně nenudili ani v noci.

Nechutný vtípek zaměstnal hasiče dvou krajů, policii i záchranku. Na Boží hod vánoční v půl druhé ráno obdržely složky IZS informaci o vážné dopravní nehodě nákladního auta se dvěma osobními nedaleko od Chodové Plané. Oznamovatel nahlásil, že se ve vozidle nachází osoba v bezvědomí.

“Kromě záchranářů a policistů do akce vyjeli hasiči z Tachova, Plané a z Marianských Lázní. Všichni se zhruba hodinu snažili dopravní nehodu najít. Projeli všechny možné trasy v okolí. Současně se všechna operační střediska snažila navázat kontakt s oznamovatelem, ten již telefon ale nezvedal,” uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Po hodině hledání byl zásah ukončen jako planý poplach. Oznamovateli hrozí trest za zneužití složek IZS. Následně vyšlo najevo, že podobná událost byla na stejném místě hlášena i před rokem a také se jednalo o trestuhodný vtip.

Fotogalerie

Záchranáři se stávají bohužel poměrně často terčem agresivního jednání osob, kterým přijíždějí na pomoc | Autor: Richard Beneš