Jsme televize vašeho kraje

Před Silvestrem jsou na šumavském Špičáku ideální podmínky pro lyžování

Plzeň, publikováno 28.12.2017, autor: Richard Beneš

V provozu už je i snowpark | Autor: Richard Beneš

Deset centimetrů čerstvého sněhu připadlo do rána k 80 centimetrům, které už ležely na sjezdovkách šumavského Špičáku a největší lyžařské středisko v oblasti tak před Silvestrem 2017 hlásí skvělé podmínky. V provozu je kompletně celý areál. Hlavně děti už mohou využívat i nově otevřené funline na Spodní Šanci a v provozu je také snowpark na Lubáku.

„Loni touto dobou se lyžovalo na jedné liniové sjezdovce a rodinné spodní Šanci. Silvestrovský sjezd pochodní po nejprudší české sjezdovce Šance se pak proměnil v nucený pochod na botách. Podmínky jsou ale letos parádní, kupříkladu včera byl podle mě jeden z nejlepších dnů na lyžování. Zavítalo k nám skoro 1800 návštěvníků, což už je u nás nadprůměrná návštěva,“ říká k aktuálním podmínkám provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

V sobotu 30. prosince pořádá areál tradiční akci pro děti na Spodní Šanci. Od půl šesté večer začíná volné lyžování se soutěžemi pro děti s lampiony - sjezd světlušek. Akce je s hudbou a občerstvením. Na její závěr bude zapálen oheň a odpálen ohňostroj. Děti lyžují zdarma.

V neděli na Silvestra pořádá místní Horská služba ve spolupráci se Ski&Bike Špičák tradiční noční zdolání nejprudší české sjezdovky Šance s pochodněmi v rukou. Letos poprvé po dvou letech konečně na lyžích. Letošní 43. ročník „Sjezdu pochodní“ začíná programem v 17.00 hodin. Pod dojezd strmého svahu se tak přijdou rozloučit se starým rokem lyžaři a dalších návštěvníci zdejších hor, vždy se tady sejde cca 1000 – 2000 lidí. Samotný sjezd s pochodněmi začíná okolo 17.30 hodin. Připraveno je občerstvení, rozdělaný oheň, hudební produkce, silvestrovský večer na špičácké sjezdovce pak jako vždy zakončí velký ohňostroj,“ uvedl Kasík.

Na trati jediné černé sjezdovky areálu Ski&Bike Špičák se v současné podobě koná od Silvestra roku 1972. Dvakrát byla kvůli nedostatku sněhu úplně zrušena. V roce 2006, kdy řádil orkán Kyrill, pak sešli jeho účastníci sjezdovku na botách, stejně tak v předchozích dvou letech, Silvestry 2015 a 2016. Původ této tradice ale sahá už do roku 1948. V roce 1951 musela být kvůli hraničnímu pásmu přerušena a obnovena byla znovu v zimě 1957. Tehdy se ale sjížděly jiné sjezdovky i úseky.

Fotogalerie

V provozu už je i snowpark | Autor: Richard Beneš
Ideální lyžařské podmínky na šumavském Špičáku | Autor: Richard Beneš
Ideální lyžařské podmínky na šumavském Špičáku | Autor: Richard Beneš
Ideální lyžařské podmínky na šumavském Špičáku | Autor: Richard Beneš
Ideální lyžařské podmínky na šumavském Špičáku | Autor: Richard Beneš