Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj investuje 130 milionů do zajištění lékařské pohotovosti na příští tři roky

Plzeň, publikováno 28.12.2017, autor: Richard Beneš

Klatovská nemocnice - ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Na zajištění lékařské pohotovosti vydá Plzeňský kraj v příštích třech létech na devíti místech regionu celkem 130 milionů korun. Oproti předchozím třem létům se jedná téměř o dvojnásobek. Důvodem je i to, že v se zvedly mzdy v nemocnicích. Ještě letos ale sloužili lékaři a sestry v regionu na pohotovostech za stejnou odměnu jako v minulých dvou letech. Podle smluv s poskytovateli se však napříště bude každý rok částka na odměny pro pohotovost mírně zvyšovat.

Peníze, které kraj na příští léta schválil, jsou v podstatě zálohami pro vybrané poskytovatele, kteří pohotovost kraji vyúčtovávají a většinou peníze vracejí. „Čím více lidí přijde na pohotovost, tak tím to kraj stojí méně peněz. Například u zubní pohotovosti v Plzni, která je hojně navštěvovaná, stojí kraj jeden pacient stokorunu, zatímco pohotovosti v okrajových částech regionu jeden pacient třeba 1500 korun,“ vysvětlila krajská radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD).

Zubní pohotovost bude fungovat od ledna na poliklinice na Denisově nábřeží v Plzni. Pohotovost pro dospělé pacienty bude v Tachově, Boru, v Plzni na Denisově nábřeží a na poliklinice na Slovanech, dále pak v Sušici na Klatovsku. Děti budou mít k dispozici pohotovost v plzeňské Nemocnici u Sv. Jiří, v Plané na Tachovsku a v Sušici. Podle radní Stárkové Dětskou i dospělou nonstop pohotovost zajišťují ještě všechny čtyři krajské akutní nemocnice v Klatovech, Domažlicích, Rokycanech a ve Stodu. Dětskou pohotovost v Kralovicích zajišťuje ještě Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje.

Změny jsou v zubní pohotovosti. Zubaři považovali za zbytečné provozovat nonstop službu, a to kvůli jejímu zneužívání i kvůli nedostatku lékařů. Nakonec se s krajem, který na ni chtěl dát 12,7 milionu korun ročně, dohodli, že vydá sedm milionů. Pohotovost budou zubaři v Plzni sloužit ve všední den od 18.00 do 24.00 hodin, v sobotu, v neděli a ve svátek od 06.00 do 18.00 hodin. Na Klatovsku a Domažlicku bude fungovat v sobotu a v neděli dopoledne v několika nasmlouvaných ordinacích. Akutní traumatologické a chirurgické problémy se zuby řeší nonstop zubní klinika v plzeňské fakultní nemocnici.

Fotogalerie

Klatovská nemocnice - ilustrační foto | Autor: TV ZAK