Jsme televize vašeho kraje

Plzeň chystá stavbu dalších cyklostezek, využije peníze od kraje i od EU

Plzeň, publikováno 02.01.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Archiv

Do vybudování několika nových úseků cyklostezek ve městě i v nejbližším okolí hodlá v letošním roce investovat město Plzeň kolem 70 milionů korun. Připraveno má kolem 15 projektů. Financovat je pomohou evropské dotace i finance, které poskytne Plzeňský kraj. Ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD) informoval, že v rozpočtu města je významná suma v desítkách milionů korun. Vzniknout by měly nejen oblíbené trasy greenways podél řek, ale i část cyklostezky mířící z Plzně směrem do Brd.

Podporu ve výši 3,87 milionu korun získá město od Plzeňského kraje na výstavbu cyklostezky mezi městskou částí Plzeň – Koterov a Starým Plzencem. Jedná se o dva spojité úseky v délce 700 metrů a 2,5 kilometru, tedy úsek Koterov a úsek Starý Plzenec. „Náklady na výstavbu cyklostezky se očekávají ve výši 24,4 milionu korun. Město Plzeň požádalo o dotaci také z programu IROP, výše dotace by mohla činit 20,8 milionu korun,“ uvedl ekonomický náměstek Pavel Kotas. V současné době se v místech stavby cyklostezky v úseku k lávce nachází účelová komunikace. V dalším úseku polní cesta, která slouží pro přístup k okolním zemědělsky využívaným pozemkům.

Dalších 2,6 milionu korun získalo město od kraje na novou cyklostezku podél železniční trati v Lábkově ulici. Stezka přijde na 3,28 milionu korun a zbývajících 20 procent nákladů uhradí třetí městský obvod ze svých zdrojů. Propojí dva úseky stávajících cyklostezek, které se nacházejí v Plzni – Skvrňanech. „Realizace přispěje ke zvýšení bezpečnosti chodců a cyklistů v dané lokalitě, protože v současnosti jsou lidé nuceni vstupovat do vozovky, kde je provoz motorových vozidel. Navíc naváže na nejvýznamnější cykloturistickou tepnou kraje - cyklotrasu Paříž - Norimberk – Praha,“ řekl náměstek primátora Kotas.

Město má dále v plánu vybudovat cyklostezku kolem zoologické zahrady, která se napojí na mostek přes Mži, další greenways podél řek nebo cyklostezku u Radbuzy v Liticích, která bude stát včetně nové lávky kolem 28 milionů korun. V současné době je v Plzni přes 75 kilometrů stezek pro chodce a cyklisty se společným nebo rozděleným provozem.

 

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Archiv