Jsme televize vašeho kraje

Veřejnost bude v bývalém Tescu diskutovat o územní studii Americká - Sirková

Plzeň, publikováno 03.01.2018, autor: Richard Beneš

Takto by mohlo vypadat nově zastavené území v lokalitě Americká - Sirková | Autor: Plzen.eu

O územní studii Plzeň, Americká – Sirková bude veřejnost debatovat ve středu 10. ledna od 17.00 hodin v objektu bývalého obchodního domu Tesco na Americké. Základní podmínky pro budoucí podobu území mezi Americkou ulicí, Denisovo nábřežím a Nádražní ulicí, jehož součástí je i prostor po bývalém Domu kultury, představí veřejnosti Útvar koncepce a rozvoje města Plzně. Zároveň od 8. ledna do 28. ledna 2018 bude v chodbě Měšťanské besedy v Kopeckého sadech pro zájemce umístěna výstava věnující se nové studii i historickému vývoji řešeného území.

„Lokalita mezi Americkou a Sirkovou ulicí má pro město velký potenciál a z hlediska územního plánování je mu věnována dlouhodobá pozornost. Věřím, že studie vytváří předpoklad pro koordinovaný a rychlý rozvoj tohoto území, který bude přínosem pro město, soukromé vlastníky i obyvatele. A právě proto chceme s podrobnostmi studie širokou veřejnost blíže seznámit,“ uvádí technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

„Během debaty představíme konkrétní podmínky, řekněme mantinely, které studie pro budoucí podobu území stanovuje. Budeme hovořit o podmínkách kladených na parkování, zeleň, velikost zástavby, vedení uliční sítě a další oblasti důležité pro rozvoj této části města,“ vysvětluje ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká.

Veřejné debaty se zúčastní vedle zástupců města Plzně také klíčoví vlastníci v území i externí mimoplzeňští odborníci na územní plánování a architekturu. Přítomné chtějí seznámit s principem navržených regulačních prvků pro budoucí podobu řešeného území i jeho dlouhodobým vývojem. Výstava v Měšťanské besedě Měšťanské besedy rovněž představí novou územní studii i historický vývoj řešeného prostoru mezi řekou Radbuzou a železnicí.

Územní studii Plzeň, Americká – Sirková odsouhlasilo usnesením Zastupitelstvo města Plzně. Vymezené území zaujímá plochu přibližně 11,5 hektaru a jeho součástí je mimo jiné prostor po bývalém Domu kultury. Studie vychází z urbanisticko-architektonické soutěže z roku 2014 a podrobněji rozpracovává podmínky stanovené v Územním plánu Plzeň. Kompletní znění územní studie Plzeň, Americká – Sirková je k nalezení na webu Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

Fotogalerie

Takto by mohlo vypadat nově zastavené území v lokalitě Americká - Sirková | Autor: Plzen.eu