Jsme televize vašeho kraje

Plzeňané ve zrušeném Tescu diskutovali o plánech na zastavění území po bývalém DK Inwest

Plzeň, publikováno 11.01.2018, autor: Richard Beneš

Plzeňané ve zrušeném Tescu diskutovali o plánech na zastavění území po bývalém DK Inwest | Autor: TV ZAK

Prostory vyklizeného, dnes již bývalého obchodního domu Tesco na Americké třídě, zaplnily ve středu večer asi tři stovky účastníků veřejné diskuse. Plzeňané přišli debatovat o územní studii Plzeň, Americká – Sirková, která představila základní podmínky pro budoucí podobu území mezi Americkou ulicí, Denisovo nábřežím a Nádražní ulicí, jehož součástí je i prostor po bývalém DK Inwest. Na dotazy odpovídali představitelé města, architekti a zástupci investora, kterým je společnost Ameside.

Veřejnost z debaty odešla se zjištěním, že minimálně tři roky potrvá, než se s obří dírou po DK Inwest začne něco dít. „Pokud by šlo všechno dobře, vidíme to tak na dva tři roky projektování a pak se může začít stavět,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Sindelář (ODS). Ten také vysvětlil, že v původním projektu obřího obchodního centra Corso, které lidé odmítli v referendu, nebyly naplněny podmínky stanové v nájemní smlouvě. „Projekt Corso nezískal územní rozhodnutí, došlo k odstoupení od smluv, které se vztahovaly k majetku města Plzně. Ten projekt pak skončil a řeší se soudním sporem. Důvodem ukončení projektu bylo nenaplnění regulačních podmínek, nikoliv výsledek referenda,“ zdůraznil Šindelář.

Jedna žena se zajímala o to, do jaké míry jsou regulační podmínky závazné pro vlastníka pozemků a developera a zda existuje nějaký nástroj, který by zabránil nějakému nežádoucímu vývoji v uvedené lokalitě. „Je to nějak ošetřeno, abychom se pak nedivili, co se s tím bude dít,“ ptala se jedna účastnice debaty. Mikrofonu se opět ujal náměstek Šindelář, který uvedl, že územní plán, schválený v roce 2016 dává podmínku pro toto území vytvořit územní studii. „Pokud by územní studie nevznikla, tak ani není možné toto území zastavět. Územní plán je platný pro všechny, pro město, pro developera, i státní správu. Schválená územní studie je závazná jak pro developera, tak pro město i státní správu. Tento dokument je tedy závazný pro všechny,“ vysvětlil Šindelář.

Další účastnice diskuse se zase chtěla vědět, kdo je vlastně společnost Ameside, které je nástupnickou organizací dřívějšího investora, společnosti Amádeus. „Skupina jsou úplně jiní lidé, než byli před rokem 2012. Je to nový tým, máme nový cíl, máme nová pravidla ve městě. Celý ten projekt se má vyvíjet jinak. Náš cíl je aby tady vznikla kvalitní městská zástavba. Abychom na to mohli být hrdí,“ řekl zástupce Ameside Tomáš Jícha. Dodal, že regulační podmínky od města jsou velmi podrobné, dost svazující, ale společnost se do těchto stanovených mantinelů musí vejít.

Jeden přítomný aktivista se zase zeptal na účel veřejné diskuse, když už je podle jeho slov všechno schváleno. Náměstek Šindelář konstatoval, že město musí nejprve schválit mantinely a musíte dát možnost k tomu, aby investor představil svůj projekt. Teprve pak se může konkrétním projektu debatovat s veřejností. Zástupce týmu Pěstuj prostor s tímto tvrzením nesouhlasil a uvedl, že ten proces by se měl dělat obráceně.

Ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká řekla, že na debatě byl přítomen přítomen vlastník pozemků, aby naslouchal a věděl, co by si v uvedeném území Plzeňané přáli mít a na něm pak bude, jak si s tím poradí a zapracuje tam ty názory. Město podle jejích slov zajímaly především připomínky občanů na veřejný prostor a na to, jak budou vypadat ulice. „Území by mělo být zastavěné, měly by tam být městské domy, nemělo by být kompaktní, bude protknuté dalšími ulicemi. Bude pro pěší, nepředpokládá se, že by tam byla automobilová doprava, studie nepřipouští parkování na povrchu,“ řekla Vostracká.

Podle ředitelky útvaru koncepce a rozvoje může být maximální plocha jednotlivých bloků 8000 metrů čtverečních. „Takových bloků se tam moc nevejde, další záležitost je, jak budou ty bloky využity. To území musí polyfunkční. Vzniknou zde byty, administrativa, plochy pro občanskou vybavenost, pochopitelně tam vznikne i obchod. V celém území nesmí být více než 65 tisíc čtverečních metrů obchodní plochy,“ uvedla Vostracká. Ta na závěr dodala, že během diskuse si někteří lidé žijící ve zmíněné lokalitě si stěžovali na to, že jim tam po uzavření Tesca chybí obchody a ptají se, kde mají nakupovat. Ty určitě potěšila informace, že do zrušeného Tesca se v polovině dubna nastěhuje provizorně obchodní řetězec Lidl jako nájemce společnosti Ameside a zahájí tam svůj prodej.

Na otázky ke studii reagoval i vedoucí zpracovatelského týmu z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně architekt Jaroslav Holler, který koncept během akce detailně představil. „Pro tento významný prostor požadujeme vznik nových ulic, městskou blokovou zástavbu s měřítkem v souladu s okolními stávajícími domy, parkování pod povrchem a další regulace. Zásadní jsou rovněž požadavky na nutné zastoupení občanské vybavenosti, bydlení a obchodu v území, a to včetně procentního podílu těchto funkcí,“ popsal architekt Holler.

Fotogalerie

Plzeňané ve zrušeném Tescu diskutovali o plánech na zastavění území po bývalém DK Inwest | Autor: TV ZAK
Plzeňané ve zrušeném Tescu diskutovali o plánech na zastavění území po bývalém DK Inwest | Autor: Nikola Velkoborská
Plzeňané ve zrušeném Tescu diskutovali o plánech na zastavění území po bývalém DK Inwest | Autor: Nikola Velkoborská
Takto by mohlo vypadat nově zastavené území v lokalitě Americká - Sirková | Autor: Archiv