Jsme televize vašeho kraje

Policisté z Karlovarska obvinili dalších šest osob v obří kauze pojistných podvodů ve zdravotnictví

Karlovy Vary, publikováno 11.01.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Archiv

Kriminalisté z Karlovarského kraje pokračují v rozplétání složité kauzy rozsáhlých pojistných podvodů v oblasti zdravotnictví, které mají na svědomí lékaři i makléři. Detektivové z hospodářské kriminálky teď nově obvinili dalších šest členů organizované skupiny pro podezření ze spáchání pokračujícího zločinu pojistný podvod za desítky milionů korun. Akci s krycím názvem „Hippokrates“ začali policisté vyšetřovat v dubnu 2016 a dohromady už je obviněno více jak 80 osob. Rozhodně nejde o konečné číslo u počtu obviněných, kterých může být až 200.

„Mezi nově obviněnými jsou tři ženy a tři muži ve věkovém rozmezí od 32 do 45 let. Celková škoda na pojistných podvodech dosahuje témě 90 milionů korun,“ informovala mluvčí policie Kateřina Böhmová.

Obvinění se neoprávněně obohacovali získáním pojistného plnění. Jako žadatelé o uzavření pojistných smluv úrazového a životního pojištění zamlčeli při uzavírání těchto smluv, že již mají nebo plánují uzavřít další životní či úrazové pojištění u jiných pojistitelů. Vědomě tak zamlčeli podstatnou skutečnost pro uzavření smlouvy. Následně pak uplatnili u všech pojistitelů nárok na pojistné plnění, kde vždy uvedli, že jako pojistník neuplatňuje odškodnění stejné pojistné události u jiného pojistitele.

V případu figuruje v roli obviněných několik lékařů a také makléři, kteří prostřednictvím bílých koní zprostředkovávali úrazové pojistky. A pojišťovny vyplácely peníze za úrazy a pracovní neschopnost úplně zdravým lidem.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Archiv