Jsme televize vašeho kraje

Obyvatelé Karlových Varů hlasují vedle prezidentských voleb i v místním referendu o Vřídelní kolonádě

Karlovy Vary, publikováno 12.01.2018, autor: Richard Beneš

Vizualizace repliky Vřídelní kolonády v podobě z konce 19. století zasazené do současného okolí | Autor: Archiv

Souběžně s volbou prezidenta mohou lidé v Karlových Varech hlasovat poprvé také v místním referendu. Rozhodnout se mohou o tom, zda nahradí slavnou Vřídelní kolonádu litinovou replikou z 19. století a zastaví havarijní opravy současné stavby, která pochází ze 70. let 20. století. Voliči v Karlových Varech dávali v první den voleb přednost volebním místnostem pro referendum, které se nacházejí hned vedle volebních místností pro prezidentské volby. Naopak, pokud se volební místnosti pro referendum a prezidentské volby nacházely v odlišné budově, byť se jednalo jen o pár desítek metrů, zájem o hlasování v referendu opadal.

Občané Karlových Varů odpovídají v referendu na otázku „Jste pro obnovu historické Vřídelní kolonády architektů F. Fellnera a H. Helmera a pro ukončení oprav havarijního stavu současné Vřídelní kolonády z roku 1975?.“ Současná kolonáda je částečně v havarijním stavu. Město v posledních dvou letech investovalo desítky milionů do sanace čerpání vřídelní vody v podzemí kolonády. Výtrysk Vřídla musel být kvůli špatnému stavu kopule nad ním dočasně přemístěn před kolonádu.

Aby bylo místní referendum platné, musí se ho zúčastnit alespoň 35 procent oprávněných voličů. V případě Karlových Varů, které mají asi 50 tisíc obyvatel, může jít k volbám asi 39 tisíc voličů. Referendum bude platné, pokud svůj hlas odevzdá alespoň 13 650 voličů. Aby pak byl výsledek hlasování závazný, musí se pro jednu z variant vyslovit nejméně 9750 voličů.

Současná Vřídelní kolonáda z roku 1975 má od začátku spoustu negativ. Byla už několikrát nákladně opravována, má výrazné konstrukční i funkční vady, na rozdíl od kontroverzního Thermalu není ani považována za stavbu kvalitní a s okolím se nikdy nesžila. Naopak velmi narušila historický střed. Po sametové revoluci se občané ČR mimo jiné těšili, že podobné necitlivé pomníky socialistické výstavby budou odstraněny, což se v tomto případě nestalo. „Návrat původní kolonády vnímáme jako otočení trendu devastace hodnot ve městě, který nebyl jen v poválečné době, ale pokračuje i v současnosti necitlivými novostavbami například zničení panoramatu apartmány pod Imperiálem, předraženou KV Arénou, či špatně přijímanou novostavbou Horního nádraží,“ uvedli ve svém prohlášení organizátoři referenda.

Fotogalerie

A toto je současnost | Autor: Archiv
Vizualizace repliky Vřídelní kolonády v podobě z konce 19. století zasazené do současného okolí | Autor: Archiv