Jsme televize vašeho kraje

Referendum o karlovarské kolonádě je neplatné, chybělo pouhých 300 hlasů

Karlovy Vary, publikováno 14.01.2018, autor: Richard Beneš

Vizualizace repliky Vřídelní kolonády v podobě z konce 19. století zasazené do současného okolí | Autor: Archiv

Historicky první karlovarské referendum referendum, jež se uskutečnilo souběžně s prezidentskými volbami, ve kterém se měli občané vyslovit, zda si přejí výstavbu litinové repliky Vřídelní kolonády z 19. století není platné. A to jen těsně. Do hlasování se totiž zapojilo jen 33,66 procenta voličů. Aby bylo referendum platné, muselo by se ho zúčastnit 35 procent oprávněných voličů. Chybělo asi 300 voličů. Většina z těch, kteří v referendu hlasovali, vyjádřilo podporu stavbě repliky kolonády.

Organizátoři referenda chtějí i nadále propagovat myšlenku návratu litinové kolonády a o správnosti jejich snahy svědčí i výsledky referenda. S karlovarskou radnicí chtějí hledat konstruktivní dialog. Podle odhadů organizátorů referenda by celá výměna kolonády mohla přijít na 250 až 350 milionů korun. Radnice uvádí odhad vyšší než miliardu.

„Je to pro nás signál, ale není to v rozporu s tím, o co se snažíme. Variantu litinové kolonády nijakým způsobem nediskvalifikujeme. My prostě budeme dál postupovat, jak jsme několikrát avizovali, stanovíme nezbytný rozsah havarijních oprav Vřídelní kolonády a začneme připravovat mezinárodní architektonickou soutěž, jejímž účastníkem se replika litinové kolonády může regulérně stát,“ reagoval na výsledky referenda primátor karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA). Do té doby ale bude město pokračovat v opravách havarijního stavu kolonády, zejména v podzemí, kde se jímá a do lázeňských domů čerpá vřídelní voda, která je jedním z hlavních přírodních léčivých zdrojů místních lázní. V letošním roce to bude město stát asi 25 milionů korun.

Současná Vřídelní kolonáda byla postavena v roce 1975. Na rozdíl od kontroverzního Thermalu se nepovažuje za stavbu kvalitní a s okolím se nikdy nesžila. Naopak velmi narušila historický střed. Po sametové revoluci se občané ČR mimo jiné těšili, že podobné necitlivé pomníky socialistické výstavby budou odstraněny, což se v tomto případě nestalo. Naopak původní litinová kolonáda vznikla v letech 1878-1879 a jde o dílo vídeňských architektů postavené v pseudorenesančním stylu. Tvořil ji komplex čtyř budov o celkové délce 107 metrů. Rozebrána byla v roce 1939 a kovový materiál se tehdy použil na válečné účely.

Fotogalerie

Vizualizace repliky Vřídelní kolonády v podobě z konce 19. století zasazené do současného okolí | Autor: Archiv
A toto je současnost | Autor: Archiv