Jsme televize vašeho kraje

Město Plzeň uložilo do svého trezoru novou akcii na 4,77 miliardy korun

Plzeň, publikováno 15.01.2018, autor: Richard Beneš

Akcii dokládající cenu vodohospodářského majetku v hodnotě 4,77 miliardy korun předal primátorovi jeho technický náměstek | Autor: Plzen.eu

Do svého trezoru uložilo nově město Plzeň hromadnou akcii v hodnotě 4,77 miliardy korun. Akcie dokládá, že západočeská metropole vlastní vodohospodářský majetek v této výši. Do rukou primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) ji předal předseda představenstva společnosti VODÁRNA PLZEŇ a současně primátorův technický náměstek Pavel Šindelář (ODS). Plzeň tímto symbolickým krokem dokončila transformaci a proces nákupu klíčové společnosti, jakou VODÁRNA PLZEŇ je. Hromadná akcie byla vydána na jméno „Město Plzeň“.

„Ten proces trval osm let. Na počátku se město rozhodlo, že chce mít vliv na strategickou surovinu, jakou voda, její výroba včetně odvedení a vyčištění bezesporu je. Za těch osm let jsme došli k něčemu, co dává smysl,“ uvedl při převzetí akcie Martin Zrzavecký.

VODÁRNA PLZEŇ je ve stoprocentním vlastnictví města od ledna 2016. Tehdy město koupilo od společnosti Veolia 98,3 procenta akcií firmy, a to za 709,8 milionu korun. Do té doby Plzeň vlastnila jen 1,7 procent akcií. Vzápětí začalo město připravovat převod veškeré vodohospodářské infrastruktury na vodárnu. „Nastavili jsme stejný model jako u teplárny, kdy teplárna provozuje a vlastní horkovody, tak to bude i ve vodárně, bude provozovat a vlastnit veškeré vodovody a kanalizaci. Cena vodárnou převzaté infrastruktury bez úpravny vody a čistírny odpadních vod činí právě 4,77 miliardy korun,“ doplnil technický náměstek Pavel Šindelář.

V souvislosti s finalizací procesu přešla také část Odboru správy infrastruktury Magistrátu města Plzně, tedy jeho vodohospodářská sekce, pod společnost VODÁRNA PLZEŇ, nově jsou zaměstnanci této městské společnosti. „Technická stanoviska týkající se vodovodů a kanalizace tak nebude už více vydávat město Plzeň, ale bude to VODÁRNA PLZEŇ. Dotklo se to 12 zaměstnanců města,“ doplnil Pavel Šindelář.

Fotogalerie

Akcii dokládající cenu vodohospodářského majetku v hodnotě 4,77 miliardy korun předal primátorovi jeho technický náměstek | Autor: Plzen.eu
Akcie Plzně za 4,77 miliardy korun dokládá cenu vodohospodářského majetku | Autor: Plzen.eu