Jsme televize vašeho kraje

Projekt DEPO 2015 jede dál i v roce 2018, chystají se desítky velkých i menších akcí

Plzeň, publikováno 17.01.2018, autor: Richard Beneš

Deset tisíc návštěvníků dokázala do bývalého depa přilákat víkendová výstava veteránů a luxusních sporťáků Skvosty s vůní benzínu | Autor: Richard Beneš

Tři roky po zahájení projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 (EHMK) funguje areál DEPO 2015, kde se koná jedna kulturní akce za druhou. Objekt bývalé vozovny dopravních podniků navštěvují desetitisíce lidí, jeho provozovatelům se podařilo propojit byznys s kulturou a stále vymýšlejí nové projekty. Hlavním garantem udržitelnosti projektu EHMK je Kreativní zóna DEPO2015, kterou provozuje společností Plzeň 2015.

DEPO 2015 se po roce 2015 podílí na organizování velkých akcí jako festival světla BlikBlik, Evropský den sousedů, sousedské procházky, nebo česko-bavorský Treffpunkt Festival. Za rok se v prostorách bývalého depa uskuteční kolem 150 menších a větších akcí, další se tam konají v pronájmu. Depo už zažilo celou řadu výstav, oblíbené jsou street food markety, večer hudebních cen Žebřík, podzimní Design Week. Plzeň 2015 se podílela i na přeshraničním projektu, který propagoval západočeské baroko. Za rok projde areálem kolem 80 tisíc návštěvníků. Deset tisíc návštěvníků například přilákala jen víkendová výstava veteránů a luxusních sporťáků Skvosty s vůní benzínu.

Náměstek plzeňského primátora pro oblast kultury Martin Baxa (ODS) hodnotí projekt EHMK jako přínosný pro město. Plzeň podle jeho slov patří v udržitelnosti projektu k těm úspěšnějším v Evropě. „Z roku 2015 se podařilo udržet a rozvíjet DEPO 2015, které vzniklo narychlo a s otazníky. Nakonec našlo své využití jako multifunkční centrum kultury, kreativního průmyslu a řemesel,“ řekl Baxa. Zdůraznil také, že i po ukončení projektu EHMK se podařilo zachovat stěžejní akce, nastartovat a především pak i udržet turismus. Oproti předchozím létům se od roku 2015 zvedla návštěvnost Plzně o 30 procent a od té doby neklesla.

Kromě kulturních akcí v depu funguje i řemeslná dílna Makerspace, sdílený pracovní prostor – coworking, komunitní zahrada, zájemci si mohou pronajmout kanceláře nebo využít při své tvorbě různé umělecké ateliéry. Město chce letos v objektu depa otevřít multifunkční tržnici.

Fotogalerie

Deset tisíc návštěvníků dokázala do bývalého depa přilákat víkendová výstava veteránů a luxusních sporťáků Skvosty s vůní benzínu | Autor: Richard Beneš