Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj chce do regionu přilákat filmaře, vznikne Regionální filmová kancelář

Plzeň, publikováno 23.01.2018, autor: Richard Beneš

V minulosti už Plzeňský kraj podpořil natáčení seriálu Policie Modrava | Autor: FB

Nalákat filmaře do regionu, aby zde natáčeli své filmy, chce Plzeňský kraj. Radní kraje proto posvětili projekt Regionální filmové kanceláře. Jejím úkolem je aktivně oslovovat filmové produkce a nabízet jim zajímavé lokality vhodné pro natáčení. Vedení kraje si od nového projektu slibuje zvýšení atraktivity regionu v oblasti cestovního ruchu. Podobný postup se osvědčil i v jiných krajích.

„Plzeňský kraj nabízí mnoho příležitostí pro filmové produkce, ať už jsou to přírodní scenérie, historické památky, zajímavá města, nicméně dosud nebylo nijakým způsobem institucionalizováno to, jak filmaře do kraje lákat,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Martin Baxa (ODS). Až doposud kraj podporoval filmové produkce jen výjimečně. Podporu kraje získal štáb natáčející na Šumavě oblíbený seriál Policie Modrava. Odvysílání tohoto seriálu skutečně přilákalo na Šumavu množství nových návštěvníků a turistů. Aktuálně radní kraje schválili podporu pro natáčení pohádky v kaolinovém dole na severním Plzeňsku.

Kraj už loni rozhodl o tom, že chce dát spolupráci s filmaři nějakou formální bázi. Vznikl spolek Regionální filmová kancelář, jehož předsedou je Petr Veruněk, který se podílí i na plzeňském filmovém festivalu Finále. „Očekáváme od filmové kanceláře, že bude nabízet Plzeňský kraj jako destinaci zajímavou pro filmaře a v případě, že se to povede, že bude pomáhat filmařům, aby zde mohli své produkce uskutečňovat,“ uvedl Baxa. Kancelář by měla štábům nabídnout maximum informací, měla by pomoci s vyřizováním různých povolení. Navíc by měla prezentovat Plzeňský kraj i za jeho hranicemi jako destinaci cestovního ruchu a rozvíjet filmovou turistiku.

Na činnost kanceláře hodlá letos kraj investovat přes 300 tisíc korun, spolek si může zažádat o dotace i u Státního fondu kinematografie. V případě, že by kancelář nalákala do regionu nějaké produkce, konkrétní finanční podporu těmto produkcím by vždy zvlášť schvalovalo vedení kraje. „Ročně se v tomto filmovém průmyslu točí miliardy korun. Jen v roce 2017 utratily v České republice filmové produkce čtyři miliardy korun,“ dodal náměstek Martin Baxa.

Fotogalerie

V minulosti už Plzeňský kraj podpořil natáčení seriálu Policie Modrava | Autor: FB
V minulosti už Plzeňský kraj podpořil natáčení seriálu Policie Modrava | Autor: FB