Jsme televize vašeho kraje

Šumava hlásí rekordní sněhovou nadílku, taková zima tady léta nebyla

Plzeň, publikováno 25.01.2018, autor: Richard Beneš

Šumava hlásí rekordní sněhovou nadílku, taková zima tady léta nebyla | Autor: Richard Beneš

Rekordní výšku sněhové pokrývky, srovnatelnou se zimou v sezoně 2005/2006, má v těchto dnech šumavský Ski&Bike Špičák. Na sjezdovkách leží mezi 80 až 110 centimetry. Letos patří středisko mezi pár českých areálů, ke kterým byla příroda opravdu štědrá a nemůže si na sněhový příděl zatím vůbec stěžovat.

„Sjezdovky po pravidelných úpravách velkého množství v předchozích dnech napadaného sněhu a jeho slehnutí vydrží po celou dobu lyžování ve výborném stavu. Z pohledu měst a níže položených míst je to asi dost těžko uvěřitelné, ale my na Špičáku zažíváme zimu, jaká tady dlouho nebyla,“ říká k aktuálním podmínkám provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. O víkendu se opět nekonají žádné závody, všechny sjezdovky jsou volné jeno pro veřejnost bez žádných omezení. Čekací doby na lanovku nejsou v pracovních dnech týdne vůbec žádné, o víkendu v řádu pár minut.

Vedle největšího areálu na Špičáku jsou v oblasti Železné Rudy v provozu i všechny menší lyžařská střediska, lyžuje se tedy Nad Nádražím, na Belvederu, na Samotách, na Alpalouce i Weissově louce i na Godlhofu. Jezdí vlek i lanovka na Pancíř. Například v areálu Nad Nádražím-Belveder leží až 70 centimetrů sněhu. Lyžuje se také v Kašperských Horách, kde mají kolem půl metru sněhu. Pro běžkaře se na Šumavě průběžně upravovují stopy, které jsou nyní udržované v okolí Železné Rudy, Modravy, Prášil či Srní. Zatímco v okolí Srní je asi jen kolem 40 centimetrů sněhu, Modrava má až dvojnásobnou sněhovou pokrývku, na hřebech v okolí Prášil je přes metr sněhu.

 

Fotogalerie

Šumava hlásí rekordní sněhovou nadílku, taková zima tady léta nebyla | Autor: Richard Beneš