Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj podpoří přeshraniční projekt Vintířovy stezky v oblasti Šumavy

Plzeň, publikováno 29.01.2018, autor: Richard Beneš

Vintířova skála je známým poutním místem | Autor: Klatovy.net

Přeshraniční projekt Vintířovy stezky na Šumavě schválili radní Plzeňského kraje. Nová turistická atrakce by měla přispět ke zkvalitnění a rozšíření pěších turistických cest v širší oblasti Šumavy a Bavorského lesa. Zároveň by měla přiblížit odkaz významné osobnosti legendárního poutníka sv. Vintíře a rozšířit obecné povědomí o starých poutních cestách.

„Společný česko-bavorský projekt přijde na osm milionů korun, přičemž Plzeňský kraj by měl do Vintířovy stezky investovat 800 tisíc korun,“ uvedla ekonomická náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS). Pětaosmdesát procent nákladů jde prostředků EU. Stezka by se měla vybudovat v letech 2018 – 2021.

Součástí stezky bude i známé poutní místo Vintířova skála a kaplička, která se nachází v lese nad osadou Dobrá Voda u Hartmanic na území Národního parku Šumava. V poustevně tam pobýval v letech 1040 – 1045 benediktýnský mnich Vintíř, který osvědčil jako prostředník v diplomatických misích mezi českými a německými panovníky. Se svými druhy zřídil stezku, která spojovala Bavorsko a Čechy. Je nejstarším obyvatelem Šumavy, jehož jméno je známé. Svatému Vintíři je, jako jediný na světě, zasvěcen kostel v Dobré Vodě.

Fotogalerie

Vintířova skála je známým poutním místem | Autor: Klatovy.net