Jsme televize vašeho kraje

Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích oslaví 100 let republiky řadou zajímavých akcí

Plzeň, publikováno 30.01.2018, autor: Richard Beneš

Rozsáhlým projektem Dvě století Rukopisů na sebe v loňském roce upozornilo Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích, když představilo široké veřejnosti například originál Rukopisu zelenohorského nebo kulturní program osvětlující vliv rukopisů na českou kulturu 19. a 20. století. Také letos připravili pracovníci muzea tematický program. Heslo roku zní: Slavíme 100 let republiky!

„Celý tematický cyklus je připraven s velkou péčí a zasluhuje si pozornost návštěvníků. Jednotlivé pořady jsme udělali tak, aby byly atraktivní pro různé cílové skupiny. Program se uskuteční v kontextu celorepublikových oslav, my jsme se rozhodli zdůraznit téma regionálních dějin a historii všedního dne, což jsou témata, které máme zastoupena také v našich stálých expozicích,“ uvedla ředitelka Muzea jižního Plzeňska Radka Křížková Červená.

První akcí, která se v rámci celoročního cyklu bude konat, je přednáška Jitky Bílkové z Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Doktorka Bílková pohovoří o Franku Wenigovi, učiteli a redaktorovi Svobodného slova. Ačkoliv jméno Franka Weniga nemusí čtenářům znít povědomě, jeho práci pravděpodobně znají. Frank Wenig mimo jiné úzce spolupracoval s plzeňským Josefem Skupou a je autorem mnoha dialogů mezi Spejblem a Hurvínkem. Přednáška Bílkové s názvem Vznik Československa, T. G. Masaryk a některé jeho myšlenky a ideály v tvorbě Franka Weniga se uskuteční na zámku Hradiště v úterý 6. února od 17.00 hodin.

Tematický program bude pokračovat 13. března, kdy si v komponovaném literárním večeru s názvem Červená knihovna první republiky mohou zájemci s trochou nadsázky užít naivní žánrové texty v hudebním doprovodu známých šlágrů z filmů pro pamětníky. V úterý 17. dubna je zejména pro milovníky meziválečné architektury připravena přednáška architekta Petra Domanického, kurátora Západočeské galerie v Plzni. V přednášce představí jednak meziválečný architektonický vývoj Plzně, dále se zaměří na menší sídla jihozápadních Čech jako jsou Klatovy, Rokycany nebo Sušice a nakonec připomene významné stavby městeček a vesnic regionu.

Program bude pokračovat přednáškovým cyklem, během kterého odborníci z prestižních institucí představí výtvarné umění, hudbu a literaturu první republiky. Hlavní oslavy vzniku republiky jsou připraveny na říjen, kdy bude v Muzeu jižního Plzeňska otevřena výstava Zlatá éra první republiky. Vrcholem oslav pak bude přímo neděle 28. října, kdy si muzeum i město Blovice připomenou slavného rodáka a autora československé vlajky, Jaroslava Kursu. Celoroční cyklus slavnostně zakončí Ples republiky, který se bude konat 3. listopadu 2018 v Lidovém domě v Blovicích. Všechny zájemce srdečně zveme! Kompletní seznam akcí najdou zájemci na webu www.muzeum-blovice.cz

Fotogalerie