Jsme televize vašeho kraje

Městská policie v Plzni dostala nové auto pro převoz odchycených zvířat

Plzeň, publikováno 30.01.2018, autor: Richard Beneš

Městská policie dostala nové auto pro převoz odchycených zvířat | Autor: PM Plzeň

Nové a speciálně upravené vozidlo značky VW začali využívat k převozu zvířat strážníci plzeňské městské policie. Vozidlo jim v úterý slavnostně předal do užívání plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Městská policie Plzeň zajišťuje odchytovou službu již přes dvanáct let, nově teď od letošního ledna zajišťuje městská policie také provoz útulku pro opuštěná zvířata.

„Po dopravní skupině je skupina pro odchyť zvířat nejvytíženější složkou naší městské policie. O kvalitě služby svědčí nejen počty zajištěných zvířat, ale i to, že nás oslovují okolní města a obce, abychom odchyty dělali i pro ně,“ uvedl primátor města Martin Zrzavecký. Doplnil, že Plzeň zajišťuje odchyť zatoulaných zvířat také v Chotíkově, Třemošné a ve Starém Plzenci.

Nový vůz je již čtvrtým vozidlem, které je speciálně upraveno pro potřeby odchytu zvířat. Je vybaven klecí dělitelnou na dvě části pro umístění odchycených zvířat, stejně tak odděleným prostorem pro svoz kadávem. „Vestavbu vozu si strážníci navrhli sami dle praxe v terénu tak, aby plně odpovídala požadavkům na jejich činnost. Pořízení nového vozidla bylo nutné vzhledem k opotřebovanosti předchozího automobilu,“ řekl Karel Mach, velitel Městské policie Plzeň.

Nové vozidlo má také lepší průchodnost terénem, což se osvědčí v odlehlých a hůře přístupných místech. Vybavení a rozložení vnitřních prostor zůstalo stejné, oproti stávajícímu vozidlu došlo pouze k několika drobným úpravám a vylepšením, které by měly zlepšit a usnadnit práci strážníků. Služba pro odchyt zvířat je poskytována nepřetržitě 24 hodin, ročně se strážníci postarají až o osm stovek zvířat. Samotný odchyť provádějí vyškolení strážníci, kteří absolvovali týdenní odborný kurz zaměřený na odchyt toulavých zvířat, zacházení s nimi, složili závěrečnou zkoušku a získali osvědčení z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. V Plzni je takto vyškoleno kolem 20 strážníků.

„Jen v loňském roce provedla skupina 765 úspěšných odchytů, nejčastěji se jednalo o psy, a to ve více než 450 případech, dále kočky, a výjimkou nebyla domácí a jiná exotická zvířata, mezi nimiž byli zastoupeni hadi, ještěři, kozel, morčata a mnohá jiná,“ vyjmenoval zásahy Tomáš Petřík, velitel služebny Bory.

Zajištěné psy umísťují strážníci v Útulku pro zvířata v nouzi, jehož provoz od ledna zajišťuje městská policie ve spolupráci s organizacemi Svoboda zvířat a Spolek na ochranu zvířat. Exotická zvířata se převáží do zoologické zahrady a spolupráce strážníků probíhá také se Záchrannou stanicí živočichů DESOP v Plzní. Informace o odchycených zvířatech jsou zveřejněny na městském webu https://odchytzvirat.plzen.eu.

Fotogalerie

Městská policie dostala nové auto pro převoz odchycených zvířat | Autor: MP Plzeň
Městská policie dostala nové auto pro převoz odchycených zvířat | Autor: MP Plzeň
Městská policie dostala nové auto pro převoz odchycených zvířat | Autor: PM Plzeň