Jsme televize vašeho kraje

Vít Bárta přijel do Plzně vyučovat politickou kulturu, představil štvavé billboardy a prázdné fráze

Plzeň, publikováno 01.10.2012, autor: Richard Beneš

Na tiskové konferenci představil Vít Bárta své billboardy | Autor: Richard Beneš

Politickou kulturu přijel v pondělí vyučovat do Plzně neformální šéf Věcí veřejných Vít Bárta, jenž před novináři prezentoval svoji kampaň namířenou před krajskými volbami proti jeho největším rivalům. Těmi jsou bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, lídr kandidátky ODS a Roman Jurečko místopředseda regionálního sdružení a člen výkonné rady ODS. Bývalý ministr dopravy Bárta se ve finále zmohl jen otřepané a v minulosti už několikrát omílané fráze a předvedl své dva billboardy, které mají zesměšnit v očích voličů Pospíšila i Jurečka. Bárta připustil, že mu v jeho kampani s některými věcmi pomáhala plzeňská mediální lobbyistka Katarína Janková, se kterou se radí před krajskými volbami i někteří kandidáti do krajského zastupitelstva za SPOZ.

Zlatým hřebem kampaně Víta Bárty, který byl nepravomocně odsouzen za korupci, by měly být dva billboardy, jimiž chce on sám poukazovat na korupci plzeňských politiků a na cosi, co on sám označuje výrazem „kmotrologie.“  Na jednom billboardu je Jiří Pospíšil vyobrazen jako loutka, kterou ovládá loutkář Roman Jurečko. Další plakát představuje bývalého ministra, jak se snaží udržet si nějaké křeslo. „Svoji kampaň neskrývám, na billboardech, které budou rozmístěny v plzeňském regionu je uveden odkaz na mé webové stránky,“ uvedl Bárta a označil Plzeň za hnízdo kmotrů, odkud se šíří problém do celé republiky. „Pokud rozbijeme vládu pana Jurečka v Plzni, pomůžeme tím i celé republice. Chci svojí kampaní nabourat Jurečkovo území,“ konstatoval Bárta ve snaze vysvětlit, proč svoji vůbec kampaň vede, když v Plzni on sám nekandiduje. Na dotaz novinářů už Bárta neodpověděl, kolik billboardů v regionu rozmístí a kolik ho kampaň bude stát.

Dále už se Bárta omezil na fráze typu, že stavba nové budovy plzeňského divadla je tunel stejně jako stavba parkovacího domu Rychtářka. Divadlo označil za zbytečné a dodal, že se možná ani jeho stavba nedokončí. Bez dalších podrobností pak zmínil Bárta návštěvu Jurečka a Pospíšila v Toskánsku. Zcela objevné bylo jeho zjištění, že Jurečko chová dvě kozy jménem Hugo a Boss. Zapomněl dodat, že zvířata žijí v plzeňské zoo a Jurečko je jejich kmotrem a přispívá na chov. Bárta dále uvedl, že nestojí za kampaní z minulého týdne, kdy se v Plzni a okolí objevily první kreslené billboardy, zesměšňující Jiřího Pospíšila. „Není to moje kampaň, ale podporuji ji a doporučuji,“ řekl Bárta. „S Katarínou Jankovou jsme moje billboardy nedělali, nevede moji kampaň, pouze jsme spolu konzultovali některé věci, setkal jsem se s ní několikrát. Kampaň vedu především se spolupracovníky z Prahy,“ vysvětlil Vít Bárta spolupráci s Jankovou.  

Server Regionpodlupou.cz získal náhodně pořízenou fotografii ze schůzky v hotelu U Zvonu, které se zúčastnil zleva bývalý primátor Plzně Pavel Rödl, Vít Bárta, Katarína Janková a další dvě osoby sedící zády | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

„Já snad ani nebudu komentovat kroky pana Bárty, člověka odsouzeného za korupci, člověka,  jenž byl usvědčen z toho, že sledoval různé politiky. Pokud takový člověk na mě útočí lživými a nepravdivými billboardy, tak mě vlastně i těší a nemám důvod to komentovat. Bárta na mě útočí především proto, že se mu nelíbily moje reformní kroky na ministerstvu spravedlnosti, podporoval ve funkci nejvyššího státního zástupce zametače kauz pana Rampulu. Teď se mi za to mstí, je to pomsta za to, že jsem se snažil dva roky čistit státní zastupitelství a umožnit, aby byly stíhány velké kauzy. Pan Bárta chtěl především získat ministerstvo spravedlnosti pro svoji stranu Věci veřejné, pro Karolinu Peake. Je pod moji úroveň uvažovat o nějaké žalobě, podporuji slušnou a věcnou kampaň, nebudu na to reagovat. Nedělám svoji kampaň proto, abych reagoval na pana Bártu,“ uvedl kandidát na hejtmana Jiří Pospíšil. „Mrzí mi, že panu Bártovi pomáhají v jeho práci lidé jako mediální lobbyistka paní Janková a přispívají tak ke snižování politické kultury v Plzni,“ dodal Pospíšil.  

„Je to samozřejmě Bártova chiméra, že za vším špatným stojím já. Nemocní lidé by se měli léčit. Když chce dělat kampaň proti mně, nemohu mu v tom bránit. Za sebe mohu říci to, že orel much nelapá. Jediné, co Bárta dokázal, bylo šmírování lidi. Nechápu, proč chce tyto metody zavést i u nás,“ komentoval Bártovu kampaň Roman Jurečko.

O mediální lobbyistce Kataríně Jankové, která v minulosti radila i ODS se mluvilo i minulý týden na tiskové konferenci SPOZ, které se v Plzni zúčastnil i Miloš Zeman. Představitelé Strany práv občanů - Zemanovci tam uvedli, že jejich kampaň pro krajské volby bude čistá a neútočná. „Ten, kdo jenom kritizuje své protikandidáty, jenom dokazuje, že sám vlastní pozitivní alternativu nemá,“ vysvětlil čestný předseda SPOZ a prezidentský kandidát Miloš Zeman. Voliči se tak prý z jejich strany nedočkají žádných aktivit, podobných těm, které podniká Bárta proti Pospíšilovi. S Bártou se ovšem pravidelně setkává plzeňská mediální podnikatelka Janková, se kterou se radí i dvojka na kandidátce Strany práv občanů Dita Portová (SPOZ). „Já paní Jankovou znám a minimálně s ní některé věci konzultuji, jelikož ji považuji za člověka, který zná problematiku Plzeňského kraje a je v obraze. Ale to neznamená, že Janková nějak ovlivňuje naši krajskou kampaň,“ tvrdí Dita Portová.

Fotogalerie

Na tiskové konferenci představil Vít Bárta své billboardy | Autor: Richard Beneš
K autorství těchto billboardů se Vít Bárta hrdě hlásí | Autor: Richard Beneš
Server Regionpodlupou.cz získal náhodně pořízenou fotografii ze schůzky v hotelu U Zvonu, které se zúčastnil zleva bývalý primátor Plzně Pavel Rödl, Vít Bárta, Katarína Janková a další dvě osoby sedící zády | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz