Jsme televize vašeho kraje

Studenti ZČU slaví úspěchy s replikami ostatků sv. Jana Nepomuckého, chtějí je teď i v Čeladné

Plzeň, publikováno 05.02.2018, autor: Richard Beneš

Repliky ostatků sv. Jana Nepomuckého vyrobila 3D tiskárna | Autor: ZČU

Repliku lebky svatého Jana Nepomuckého a také repliku jeho lopatky a mozkové tkáně, která byla stovky let považována za světcův jazyk mohou obdivovat návštěvníci Svatojánského muzea v Nepomuku. Repliky vyrobil technikou 3D tisku student Fakulty elektrotechnické ZČU Karel Slobodník na podnět doktorandky FF ZČU Kateřiny Dobrovolné, která je ředitelkou muzea v Nepomuku. Teď jejich nápad zaujal faráře v Čeladné v Moravskoslezském kraji. Díky vstřícnosti autorů projektu se replikami bude od března pyšnit také kostel sv. Jana Nepomuckého v Čeladné. Na základě dosavadních poznatků chtějí ještě odborníci zrekonstruovat celkovou podobu sv. Jana Nepomuckého.

Skutečné ostatky Jana Nepomuckého jsou uloženy v chrámu sv. Víta na Pražském hradě. „Pravou lebku Jana Nepomuckého mi ale památkáři naskenovat nedovolili z důvodu téměř jistého poškození náhrobku,“ říká ředitelka Kateřina Dobrovolná. „Musela jsem proto nashromáždit číselné a další údaje z publikací antropologa Emanuela Vlčka, který Janovo tělo ve druhé polovině 20. století zkoumal,“ doplňuje s tím, že z tohoto důvodu se jedná o repliky přibližné. Emanuel Vlček také například zjistil, že tkáň, která byla považována za světcův jazyk, je ve skutečnosti část mozku. Na základě údajů z měření Emanuela Vlčka pak vytvořil Karel Slobodník na počítači model lebky.

S žádostí získat repliku světcových ostatků oslovil Svatojánské muzeum farář v kostele sv. Jana Nepomuckého v Čeladné v Moravskoslezském kraji. Ředitelka muzea Dobrovolná se rozhodla faráři vyhovět. Karel Slobodník tak vytvořil druhou repliku světcovy lebky, lopatky a mozkové tkáně. Na začátku března repliky převezme v Nepomuku farář z Čeladné.

„V souvislosti se zhotovením replik ostatků vznikla myšlenka rekonstruovat podobu sv. Jana Nepomuckého,“ přibližuje Kateřina Dobrovolná nový projekt, na němž muzeum spolupracuje s Mikroregionem Nepomucko a Centrem kulturní antropologie Moravského zemského muzea v Brně. Zatím však podle jejích slov na projekt nejsou zajištěny finanční prostředky. Pokud se podaří je získat, měla by vzniknout rekonstrukce celého obličeje sv. Jana Nepomuckého.

Fotogalerie

Repliky ostatků sv. Jana Nepomuckého vyrobila 3D tiskárna | Autor: ZČU
Repliky ostatků sv. Jana Nepomuckého vyrobila 3D tiskárna | Autor: ZČU
Repliky vyrobil technikou 3D tisku student Fakulty elektrotechnické ZČU Karel Slobodník na podnět Kateřiny Dobrovolné, která je ředitelkou muzea v Nepomuku