Jsme televize vašeho kraje

Lvice Amira odjela z plzeňské zoo do Rakouska, nosorožčí holčička Růženka slavila narozeniny

Plzeň, publikováno 06.02.2018, autor: Richard Beneš

Lvice Amira odjela z plzeňské zoo do Rakouska | Autor: ZOO Plzeň

Hned dvě velké události zažila plzeňská zoo během 24 hodin. Na cestu do rakouské zoo Herberstein vypravili v úterý odpoledne ošetřovatelé populární mladou lvici Amiru. Ta se narodila před 1,5 rokem jako první mládě vzácných lvů berberských. Na Amiru v Rakousku čeká budoucí partner, dvouletý samec. O den dříve oslavila v zoo první narozeniny další místní celebrita, kterou je samice nosorožce indického Růženka. Ta si na ženicha ještě nějaký čas počká, zatím se spokojila s téměř metr vysokým, půlmetrákovým zeleninovým dortem, který si pro ni připravilo vedení zoo.

Zoo v rakouském Herbersteinu se nachází 200 kilometrů východně od Vídně a už chová dvouletého lva. Bude tak pokračovat chov berberských lvů, kteří v přírodě už vyhynuli. „Lvy berberské chová v ČR asi pět zoo. V přírodě už jsou skoro 100 let vyhubeni. Na severozápadě Afriky, v Maroku a Alžíru už nemají kde žít, tam už není na ně příroda," řekl ředitel plzeňské zoo Jiří Trávníček. Z odjezdu Amiry je na jednu stranu sice smutný, ale na druhou ho těší to, že rakouská zoo není příliš daleko a na lvi se za rok pojedou podívat. Ředitel Trávníček teď doufá, že se v Plzni budou rodit jedno až dvě lvíčata každým rokem. „Máme dvě mladé lvice, mladého perspektivního lva, asi osmiletého, čili minimálně pět šest let může ten chov fungovat,“ řekl Trávníček. Lvíčata získávají evropské zoo zdarma v rámci výměny.

Amira se stala historicky prvním lvem berberským, odchovaným v plzeňské zoo, narodila se v září 2016. Protože její matka, samice Tamika, přišla o mléko, pomáhaly mládě odchovat za její asistence ošetřovatelky. Až šestkrát denně mládě odebíraly, krmily ho z lahve a zase ho vracely matce. Loni v listopadu se v plzeňské zoo narodil sameček Baqir. Šlo o prvního potomka tehdy tříleté Neyly. Otcem obou mláďat je samec Mates.

Plzeňská zoo chová lvy s přestávkami od roku 1940. V roce 2002 otevřela přírodní výběh o rozloze 850 metrů čtverečních se stromy, kameny a vyvýšenou vyhlídkou. Od začátku v něm žili berberští lvi. Plzeňský výběh lvů je unikátní tím, že je od návštěvníků dělí hluboký vodní příkop a elektrický ohradník.

Samice nosorožce indického Růženka oslavila své první narozeniny jen necelý den před odjezdem Amiry. O pořádný narozeninový dort, který dostala se před očima návštěvníků podělila se svou matkou Manjulou. Dort připravovali ošetřovatelé půldruhé hodiny. Měl korpus z balíku sena, který nazdobili saláty, čínským zelím, červeným kudrnatým salátkem, červenou řepou a petrželkou.

Růženka při narození vážila 47 kilo, o rok později už měla 602 kilogramů. „U Růženky jde váha nahoru, je zdravá, perfektně prospívá a harmonizuje s matkou,“ řekl ředitel zoo Jiří Trávníček. Už teď má krmnou dávku dospělého nosorožce, tedy 12 kilogramů zeleniny plus seno. Do toho pije tak do 1,5 roku mateřské mléko, kolem 20 litrů denně. Růženčina matka Manjula váží nyní 1700 kilogramů, otec Baaboo 2300 kg.

Indické nosorožce chová nyní v ČR jen plzeňská zoo. Nejbližší další chovy jsou v Mnichově a Berlíně, kde se v dubnu 2008 narodila Manjula. Baabuu, jemuž bylo loni v listopadu 13 let, je největší zvíře v plzeňské zoo, přivezli ho z britského Chesteru. Prvním mládětem narozeným v plzeňské zoo byla Maruška. Ta odcestovala ze zoo na konci dubna 2016 do zoo Touroparc ve Francii, kde na ni čekal nový partner. Růženka zůstane v Plzni také maximálně do dvou let. Koordinátorka chovu ze Švýcarska ji poté přidělí do jiné evropské zoo. Plzeňská samice Manjula je stále hodně mladá a může mít ještě dvě až tři mláďata.

 

Fotogalerie

Růženka oslavila své první narozeniny pořádným dortem | Autor: TV ZAK
Růženka oslavila své první narozeniny pořádným dortem | Autor: TV ZAK
Nakládání bedny s mladou lvicí | Autor: ZOO Plzeň
Lvice Amira odjela z plzeňské zoo do Rakouska | Autor: ZOO Plzeň
Lvice Amira odjela z plzeňské zoo do Rakouska | Autor: ZOO Plzeň
Růženka oslavila své první narozeniny pořádným dortem | Autor: TV ZAK