Jsme televize vašeho kraje

Ministr zdravotnictví Leoš Heger bojoval cestou do Plzně se zácpou

Plzeň, publikováno 02.10.2012, autor: Richard Beneš

Ministr zdravotnictví Leoš Heger se při návštěvě Plzně věnoval své lékařské profesi a měřil lidem tlak v rámci předvolební kampaně TOP 09. Vedle toho odpovídal i na množství dotazů týkajících se prohibice a aféry se smrtícím alkoholem | Autor: Richard Beneš

S pětačtyřicetiminutovým zpožděním dorazil v úterý do Plzně ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který se zúčastnil akce, při níž politici z „topky“ měřili v ulicích obyvatelům města tlak. Ministra zbrzdila cestou z Prahy zácpa na dálnici D5, kde je u Berouna sveden provoz do jednoho pruhu. Ihned po příjezdu na stanoviště na křižovatce ulic Americká a Prokopova se ovšem ministr Heger začal věnovat své původní lékařské profesi a zájemcům z řad široké veřejnosti měřil tlak.

Vedle měření tlaku však ministr Heger musel odpovídat na dotazy, které se vesměs týkaly aktualit kolem prohibice a všeho, co s kauzou jedovatého alkoholu souvisí. „Očekáváme, že situace bude nyní stabilizovaná, ale opatření, které jsme vydali, bude v platnosti několik měsíců. Stanovuje nějaké povinnosti navíc, zejména ty rodné listy alkoholu. Dokud ta scéna nebude úplně vyčištěna, tak naše opatření budou přetrvávat odhadem čtyři až pět měsíců,“ uvedl Leoš Heger.

V případě klinických otrav je třeba podle ministra počítat s tím, že se ještě nějaké objeví, epidemie už kulminovala, ubývá lidí, kteří do nemocnice přicházejí. Bohužel jsou lidé, kteří mají zásoby, mají kanystry, nechtějí si dát říci. Na ty je třeba stále apelovat, aby si dávali pozor, nekupovali nikde nic rizikového, na tržnicích a na stáncích. Ta síť se stále ještě čistí. „Pokud mají doma lidé lahev, ze které už někdo pil, tak tam už to bylo otestováno a ve většině případů kladně. Pokud se jedná o rum se značkami, které dnes visí jako rizikové na internetu, tak ty je třeba to zlikvidovat. V případě, že se jedná o standardní značky, tak tam si myslím, že to bude bezpečné. Je možné si to zkontrolovat podle čísel šarží na internetu, zda to odpovídá loňské výrobě, která je bezpečná,“ radí Heger.

Když si někdo není původem alkoholu jistý, tak by ho měl raději vylít, doporučil ministr zdravotnictví. Je možné si nechat udělat testy, ale ty jsou dražší než běžná lahev rumu. Testy stojí v rozmezí 150 až 200 korun. „Pokud se někdo nechce se svým alkoholem rozloučit, tak mu doporučuji vypít jen opravdu malé množství a proložit to třeba pivem, aby se to zneutralizovalo. Nejlepším řešením je samozřejmě rizikový alkohol vylít, nikoli ovšem do kanálu, ale raději ho odnést k likvidaci do sběrného dvora,“ řekl Heger.  

Velcí výrobci alkoholu podle ministra zatím nepřišli s nějakým požadavkem na náhradu škody. „To období, kdy nemohli dodávat do obchodní sítě a nemohli vyvážet, bylo relativně krátké. Myslím si, že výpadky trhu rychle nahradí. Odbyt nyní budou mít větší. Jsou ve výhodě, protože mohli nastartovat výrobu čistého alkoholu, který je se zárukou a trh rychle obsadí. Větší ztráty byly v distribuční síti, kde toho alkoholu je méně a nestojí za to jej testovat. Velcí distributoři se lépe domluví s výrobci, kteří mohou vyhledat a dodat certifikáty o původu alkoholu. Větší ztráty budou v menších prodejnách a restauracích, kde je několik lahví, u kterých by to zjišťování původu bylo dražší než nákup nových lahví,“ informoval server Regionpodlupou.cz Leoš Heger.

Ministr očekává, že nyní přijde asi dva měsíce trvající období, kdy budou konzumenti nakupující levnější značky alkoholu vydatně poučeni a zboží budou kupovat více ve standardních obchodech, než na tržnicích a na divokém trhu. „Po uvolnění prohibice se nekonaly žádné velké pijatiky a oslavy. Tato opatrnost ale časem opadne. Doufám, že celá aféra povede k tomu, že se otevře prostor pro novou legislativu a podaří se ji rychle prosadit. Ta by měla trh s nelegálním lihem potlačit, je to naše ostuda, že je to takto rozbujelé. Nyní mi přichází na můj stůl hodně nápadů na různá opatření, já jsem si je sepsal, mám jich asi kolem 30. Je mezi nimi i omezení prodeje alkoholu ve večerních hodinách. Alkoholiků, kteří mají sociální problémy, je třikrát více než lidí, kteří mají problémy s drogami,“ dodal ministr zdravotnictví.  

Fotogalerie

Ministr zdravotnictví Leoš Heger se při návštěvě Plzně věnoval své lékařské profesi a měřil lidem tlak v rámci předvolební kampaně TOP 09. Vedle toho odpovídal i na množství dotazů týkajících se prohibice a aféry se smrtícím alkoholem | Autor: Richard Beneš
Ministr zdravotnictví Leoš Heger měřil zájemcům tlak v rámci předvolební kampaně TOP 09 | Autor: Richard Beneš