Jsme televize vašeho kraje

Sestřičky z porodnice v Ostrově pletou novorozencům stylové čepičky

Ostrov, publikováno 07.02.2018, autor: Richard Beneš

Sestřičky z porodnice v Ostrově pletou novorozencům stylové čepičky. Tyto vznikly u příležitosti Mikuláše | Autor: Nemocnice Ostrov

Novorozencům, kteří přicházejí na svět v nemocnici v Ostrově, zpříjemňují zdravotní sestry vstup do života originálním způsobem, který ocení i maminky miminek. Sestřičky totiž pletou novorozencům stylové čepičky z vlny. Právě chystají na jaro novou kolekci čepiček, které budou připomínat velikonoční zajíčky. Podobnou ozdobu již upletly sestřičky s podporou některých příbuzných těm dětem, které se v ostrovské porodnici narodily na začátku minulého prosince, tedy v době, kdy má svátek Mikuláš. Tehdy byla čepička v mikulášském stylu.

„Pro chlapečky před Velikonocemi navíc připravíme z proutečků malou, stylovou pomlázku,“ uvedla vrchní sestra novorozeneckého oddělení Eva Kopalová. S nápadem vytvořit první mikulášské čapky přišla lékařka Martina Vandová. „Paní doktorka je velice kreativní. Všem se její nápad líbil, takže jsme jí všechny sestry podpořily. Koupily jsme si vlnu a čepice upletly,“ vysvětlila Eva Kopalová.

Fotografie šesti narozených dětí, které v porodnici byly 5. prosince 2017 se objevily na Facebooku, kde snímek vzbudil velikou pozornost a získaly během krátké doby několik stovek lajků. Celá iniciativa vznikla kvůli tomu, že sestřičky chtěly věnovat dětem a maminkám nějaký nezapomenutelný dárek. Vedle čepice dostaly maminky také plyšovou hračku, kterou nemocnice pořídila ze svých prostředků a také balíček s kosmetikou. Takovými akcemi se snaží sestřičky podtrhnout rodinnou atmosféru, která v této spíše menší porodnici panuje.

„Snažíme se maminkám poradit. Nabízíme jim individuální přístup, velký zájem je o rodinný pokoj, kde může s maminkou přespat i tatínek, po dohodě ve výjimečných případech i starší dítě. Jezdí sem rodit maminky z blízkého okolí, ale samozřejmě i ze vzdálenějších okresů nebo třeba z Prahy. Nejvíce tu oceňují lidsky a individuální přístup,“ uvedla Kopalová.

Loni se v nemocnici v Ostrově narodilo 413 dětí, což je podobné číslo jako loni. Mezi nejčastější jména roku 2017 patřil Jan, Adam, Jakub nebo Filip, u holčiček vedla Ema, Veronika, Viktorie. V Ostrově se ale narodil také Slaviboj, Jeroným, Noe, Ashly, Leela. Trendem je, že rodiče častěji dávají dětem dvě jména.

Porodnice pro budoucí maminky nabízí předporodní kurz, k dispozici je zde i laktační poradkyně. „Maminky mají s kojením stále větší problémy. Situace se zhoršila, hlavním problémem je, že dříve tu maminka neměla mobil, tablet, notebook, s miminkem byla spojená a soustředí se na něj. Navíc na sociálních sítích vyhledávají neověřené rady a zkušenosti, které je rozptylují a rozrušují,“ uzavřela Kopalová.

Fotogalerie

Sestřičky z porodnice v Ostrově pletou novorozencům stylové čepičky. Tyto vznikly u příležitosti Mikuláše | Autor: Nemocnice Ostrov