Jsme televize vašeho kraje

Krajský úřad tibetskou vlajku 10. března oficiálně nevyvěsí, rozhodli o tom zastupitelé

Plzeň, publikováno 12.02.2018, autor: Richard Beneš

Tibetskou vlajku Krajský úřad Plzeňského kraje 10. března oficiálně na své budově nevyvěsí | Autor: Archiv

Hodně bouřlivou diskusi vyvolal na pondělním jednání Zastupitelstva Plzeňského kraje návrh zastupitele Martina Baxy (ODS), který se týkal oficiálního vyvěšování tibetské vlajky na budově Krajského úřadu Plzeňského kraje. Na kraji je to velmi citlivá záležitost už delší domu a každý rok vyvolává velké vášně. Vlajka se vyvěšuje 10. března na výročí Tibetského národního povstání, cílem této akce je poukázat na porušování lidských práv v Tibetu. Návrh nakonec neprošel, pro vyvěšení tibetské vlajky hlasovalo 18 zastupitelů, sedm bylo proti a 15 se zdrželo.

Loni tibetská vlajka na budově krajského úřadu oficiálně vyvěšena nebyla. Radní se tehdy dohodli, že v této citlivé záležitosti nerozhodne krajská rada, ale bude se řídit rozhodnutím zastupitelstva. Opoziční zastupitel Richard Pikner (TOP 09) poděkoval Baxovi za jeho návrh. „Nejedná se jen o Tibet, ale chceme připomenout všechny země které žijí v nesvobodě. Musíme zapomenout na stranické spory. Vyvěšujeme to za všechny země, které žijí v nesvobodě. Neohýbejme záda před ekonomickým zájmy. My jsme si léta nesvobody zažili v naší zemi,“ řekl Pikner.

Naopak zastupitel Jiří Struček (ČSSD) uvedl, že se nepřipomínají jiné důležité věci, které jsou naší zemi bližší, než je Tibet. „Vznáším proto návrh, vyvěsit 24. srpna ukrajinskou vlajku v den nezávislosti Ukrajiny jako symbol proti anexi Krymu Ruskem,“ řekl Struček. Jeho návrh zastupitelé v následném hlasování rovněž odmítli.

Podle zastupitele Václava Votavy (ČSSD) se lidská práva porušují na východ i na západ od nás. „Asi bychom měli vyvěsit i ostatní vlajky, ale to by nám ty štangle nestačily. Je třeba dodržovat lidská práva. Já osobně se zdržím hlasování. Nevím, jestli je vhodné vyvěšovat takové vlajky na veřejných budovách. Na krajský úřad patří vlajka kraje, EU a republiky. Rozhodně nezpochybňuji, že se lidská práva nedodržují třeba v Číně,“ konstatoval Votava.

Komunistická zastupitelka Zdeňka Lišková zdůraznila, že západ už zřejmě zapomněl na to, že dříve byl Tibet součástí Číny. „Bylo tam běžné nevolnictví a otrokářství v té nejhorší možné podobě,“ uvedla Lišková. Ještě dál zašel ve svých výrocích zastupitel Karel Šidlo (KSČM). „Pro mě není vyvěšení tibetské vlajky ochranou lidských práv, je to jen opakovaný pokus a hlad mnichů a dalajlámy k vrácení Tibetu, aby tam mohli opět nastolit nevolnictví a otrokářství. Ta vlajka je symbol úplně jiného důvodu,“ řekl komunista Šidlo.

Poslanec a zastupitel Jan Volný (ANO) zmínil, že Tibet miluje a zná jeho historii dobře. „Vlajka, která se vyvěsí je legitimní, mám ale obavu z toho, když ji vyvěšuje krajský úřad. Není pochyb o tom, že v Číně není vše v pořádku co se týká lidských práv. Já se zdržím hlasování,“ prohlásil Volný. Jeho stranický kolega Vladimír Kroc se vyslovil pro nějakou prospěšnější formu pomoci Tibetu, než je jen vyvěšování vlajky. „Vychovejme u nás třeba tibetského lékaře nebo učitele, umožněme mu získat vzdělání, aby to mělo nějaký přínos,“ řekl Kroc. „Ochrana lidských práv nám leží na srdci. Ve vyvěšení tibetské vlajky vidím symboliku nepráva nejen v Tibetu, ale i v ostatních zemích světa. Je důležité nerezignovat. Je třeba to připomínat, protože je to důležité,“ dodala radní kraje Radka Trylčová (ODS).

Oficiálně tedy tibetská vlajka z budovy Krajského úřadu Plzeňského kraje letos 10. března nezavlaje. Lze ovšem očekávat, že ji neoficiálně vyvěsí z oken svých kanceláří některý z náměstků hejtmana nebo radních z řad ODS nebo i z jiné strany krajské koalice. Na magistrátu to stejným způsobem řeší třeba náměstek primátora Martin Baxa (ODS).

Fotogalerie

Tibetskou vlajku Krajský úřad Plzeňského kraje 10. března oficiálně na své budově nevyvěsí | Autor: Archiv