Jsme televize vašeho kraje

Vedení Plzeňského kraje zažilo akci Kulový blesk, měnily se uvolněné i neuvolněné funkce

Plzeň, publikováno 12.02.2018, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Velké přesuny ve vedení kraje připomínající akci Kulový blesk se děly v pondělí na jednání krajského zastupitelstva. Novým a uvolněným náměstkem hejtmana pro oblast kultury a památkové péče se stal Vladislav Vilímec (ODS). Ten ve funkci vystřídal poslance Martina Baxu (ODS), který už loni po zvolení do Sněmovny avizoval odchod z kraje kvůli tomu, že zastává i další funkce, včetně náměstka plzeňského primátora. Na členství v zastupitelstvu rezignoval na vlastní žádost europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), kterého nahradil další ostřílený politik, bývalý dlouholetý poslanec Jaroslav Lobkowicz (TOP 09). Ten už byl v minulosti také jak krajským, tak i plzeňským zastupitelem.

Tím ovšem změny ve strukturách vedení kraje zdaleka nekončily. Vilímec totiž rezignoval na post uvolněného předsedy Výboru pro oblast investic a správu majetku ZPK. Do této funkce byl zvolen místostarosta Rokycan a zastupitel Jan Šašek (ODS), který předtím působil jako člen Výboru pro regionální rozvoj a fondy Evropské unie ZPK. Tuto funkci bude ovšem nově vykonávat jako neuvolněný předseda. Do funkci člena Výboru pro regionální rozvoj a fondy Evropské unie zvolilo zastupitelstvo Martina Hučka. Ten byl dříve ve funkci člena Výboru pro oblast dopravy ZPK. Aby toho nebylo málo, tak na tomto postu nově figuruje Martin Baxa.

Krátce po svém zvolení do Sněmovny oznámil Baxa rezignaci na funkci náměstka hejtmana, kterou vykonával jako neuvolněný politik a nepobíral za ni plný plat. Ten bere za funkci náměstka primátora Plzně pro oblast kultury. Kromě toho je předsedou ODS v Plzeňském kraji a nově i místopředsedou ODS. Kvůli časovému vytížení po zisku poslaneckého mandátu se už vzdal učitelské profese na gymnáziu, kde působil 18 let.

Bohaté zkušenosti ve vedení Plzeňského kraje má i nový náměstek hejtmana Vladislav Vilímec, který se loni do Parlamentu po volbách nedostal. V krajské samosprávě působil už od jejího vzniku. V letech 2000 až 2008 byl ekonomickým náměstkem hejtmana. Opozice ho často kritizovala kvůli kumulování funkcí, protože byl zároveň placeným poslancem a krajským radním. Navíc je dlouholetým místostarostou Kdyně na Domažlicku. Od podzimu 2017 byl Vilímec jako uvolněný politik předsedou zastupitelského výboru pro investice a správu majetku. „Kultura a památková péči je oblast mě velmi blízká, jsem hudebník. Chtěl bych navázat na práci mého předchůdce. Mým cílem je správné fungování institucí zřizovaných krajem a chceme podpořit další umělecké a kulturní počiny, které vznikají na obcích a v malých městech,“ uvedl Vilímec.

Rošáda ve vedení kraje rozhodně nenechala v klidu opoziční zastupitele. Někteří z nich kritizovali fakt, že po nástupu Vilímce na post náměstka hejtmana se tato funkce mění z neuvolněné, jak ji vykonával Martin Baxa, na uvolněnou a tedy placenou. Zatímco post předsedy Výboru pro oblast investic a správu majetku se po odchodu Vilímce změnil z uvolněné funkce na neuvolněnou. „Dříve byla funkce náměstka pro oblast kultury a památkové péče vždy uvolněná, mělo by to být tak opět. Já jsem se rozhodl dělat to v minulosti takto, bylo to mé rozhodnutí na úkor mého času,“ vysvětlil Martin Baxa.

Do vysvětlování se pustil i Vladislav Vilímec. „Já jsem teď neuvolněný místostarosta Kdyně, byl jsem uvolněným předsedou výboru, tak považuji za logické, aby členové rady kraje byli uvolnění. Jsem přesvědčen o tom, že to je práce na plný pracovní výkon a že by člen rady měl být skutečně uvolněný. Bylo to tak od samého počátku fungování kraje,“ řekl Vilímec.

„Stále je stanoveno celkem 14 uvolněných funkcí ve vedení Plzeňského kraje. Změna je u náměstků hejtmana, kdy od 13. únor 2018 je uvolněno pro výkon funkce všech šest náměstků. Naopak funkce předsedy Výboru pro oblasti investic a správu majetku, se stává funkcí neuvolněnou,“ dodal hejtman Josef Bernard (ČSSD).

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš