Jsme televize vašeho kraje

Z důvodu epidemie chřipky vyhlásily zákaz návštěv i další nemocnice v regionu

Plzeň, publikováno 14.02.2018, autor: Richard Beneš

Zákaz návštěv z důvodu chřipkové epidemie vyhlásila i Klatovská nemocnice | Autor: TV ZAK

Z důvodu vysokého počtu respiračně nemocných platí od začátku tohoto týdne v některých dalších nemocnicích Plzeňského kraje zákaz návštěv na lůžkových odděleních. Od pondělí až do odvolání je zákaz návštěv v Nemocnici následné péče Horažďovice a v Nemocnici následné péče Svatá Anna. Ve středu vyhlásila zákaz návštěv také Klatovská nemocnice.

„Příbuzné a blízké našich hospitalizovaných pacientů žádáme o pochopení a trpělivost. Omezením návštěv chráníme zejména samotné hospitalizované pacienty, kteří jsou náchylnější k nemocem a návštěvy by je v tomto období mohly oslabit a zkomplikovat jejich léčbu. O odvolání zákazů budou nemocnice ihned poté informovat na webu, na facebooku a prostřednictvím médií,“ řekl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

V nemocnicích akutní péče v Domažlicích, Rokycanech a Stodu jsou zatím možné návštěvy ve standardním režimu, nicméně i tam je důležitá ohleduplnost, aby za hospitalizovanými nechodili lidé s příznaky virových onemocnění. „Žádáme, aby lidé s příznaky virózy či chřipky svou návštěvu raději odložili. Návštěvníky pak žádáme, aby dodržovali základní hygienické návyky a byli ohleduplní zejména v případě pacientů na lůžkách intezivní péče a pacientů na oddělení následné péče a obecně starších pacientů,“ doplnil mluvčí Kokoška. A upozorňuje, že na některých odděleních mohou být návštěvníci i vyzváni, aby si přes ústa dali papírovou roušku nebo aby si zakrývali ústa a nos papírovým kapesníkem.

Už dříve zakázala kvůli chřipkám návštěvy Psychiatrická nemocnice v Dobřanech a kvůli ochraně rizikových pacientů uzavřela Fakultní nemocnice v Plzni pro návštěvy všechny části Hematologicko-onkologického oddělení. Kvůli vyššímu výskytu průjmového onemocnění fakultní nemocnice také dočasně uzavřela pro návštěvy lůžka na oddělení A první interní kliniky v pátém patře v areálu Lochotín.

V Plzeňském kraji, kde žije kolem 580 tisíc obyvatel byllo koncem minulého týdne celkem 8335 nemocných lidí, to je 1445 pacientů na 100 tisíc obyvatel. V celém kraji je zatím ještě nemocnost pod hranicí epidemie, za niž hygienici považují 1500 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Celková nemocnost v kraji stoupla v porovnání s minulým týdnem o 13,5 procenta. V okresech Klatovy a Plzeň-jih v závěru minulého týdne nemocnost hranici epidemie překročila.

Fotogalerie

Zákaz návštěv z důvodu chřipkové epidemie vyhlásila i Klatovská nemocnice | Autor: TV ZAK