Jsme televize vašeho kraje

Ideální sněhové podmínky hlásí před víkendem šumavský lyžařský areál Zadov – Churáňov

Plzeň, publikováno 15.02.2018, autor: Richard Beneš

Lyžařský areál Zadov – Churáňov | Autor: Lyžařský areál Zadov

Velmi dobré sněhové podmínky panují před víkendem ve známém šumavském lyžařském areálu Zadov – Churáňov. Na sjezdovkách leží vrstva sněhu od 70 do 100 centimetrů. V noci na čtvrtek napadlo pět centimetrů čerstvého prašanu. Teploty se drží i přes den pod nulou. Čekací doby u lanovek a vleků na Zadově se pohybují kolem 10 minut, na Churáňově a v Nových Hutích se lyžuje bez čekání. Milovníci bílé stopy mají aktuálně k dispozici 50 kilometrů upravených běžeckých stop.

„Lyžařský areál Zadov se nachází v nadmořské výšce od 900 do 1100 metrů, máme tady celkem 4,5 kilometrů sjezdových tratí, sedm lyžařských vleků, dvě lanové dráhy, dětský park s kobercem s lyžařským vlekem, další dětský park je v areálu U Horejšů. Těch sedm vleků a dvě lanové dráhy mají přepravní kapacitu 6,5 tisíce osob za hodinu,“ uvedl ředitel šumavského lyžařského areálu Zadov Luděk Sáska.

Díky lehkému a středně těžkému profilu sjezdových tratí je areál Zadov vyhledávaným areálem pro rodinnou dovolenou, jarní prázdniny nebo školní lyžařské kurzy. Lyžařský areál Zadov se skládá z několika dalších areálu. V areálu Kobyla mají lyžaři k dispozici celkem pět sjezdových tratí mírné až střední obtížnosti, v délkách až 800 metrů, na které vede moderní čtyřsedačková lanovka. „Dále zde naleznete snowpark s přírodními i umělými překážkami, malý vlek, lyžařskou školu s vlastním výukovým hřištěm a pohyblivým kobercem, půjčovnu lyží a snowboardů, tři rychlá občerstvení a dětský kolotoč. Areál Kobyla je uměle zasněžován a osvětlen pro večerní lyžování,“ uvedl Luděk Sáska.

Pod vrcholem Churáňov leží také areál Zadov – Churáňov. Ten obsluhuje starší jednosedačková lanovka, ale lyžaři mají možnost využít zde nejdelší a rozmanité sjezdovky červené i modré obtížnosti o délce přes jednoho kilometru. Dalším střediskem je rodinný areál u Horejšů, který je také zasněžován a osvětlen pro večerní lyžování. Areál s výukovým hřištěm a 300 metrů dlouhým vlekem se nachází ve střední části Zadova a disponuje největší půjčovnou lyží.

Pod správou SC Lyžařský areál Zadov je také areál na Nových Hutích, od Zadova vzdálený asi osm km. Nabízí pět sjezdových tratí lehké - modré obtížnosti, které dopravně obsluhuje pět lyžařských vleků, a dvě rychlá občerstvení. Sjezdové tratě jsou dlouhé od 200 metrů až po jeden kilometr.

Milovníci běžek si mohou projet přes 50 km pravidelně strojově upravovaných běžeckých tras, které navazují na další trasy po Národním parku Šumava. Výchozím bodem pro běžkaře je Churáňov, odkud vedou trasy směrem na Zlatou studnu, Horskou Kvildu, Popelnou, Nové Hutě a do Borových Lad. Náročnější lyžaři mohou trénovat na Churáňově na závodních tratích.

V celém areálu Zadov je přes 600 parkovacích míst pro automobily, která jsou zdarma a většinou v těsné blízkosti sjezdovek. Všechny skipasy zakoupené na LD Kobyla platí i ve výše uvedených střediscích a navíc i v areálu Kvilda. Celý areál Zadov obsluhuje místní skibus, který zajíždí i do Nových Hutí a okolních obcí. Denně mohou lidé navštívit také unikátní rozhlednu vytvořenou ze skokanského můstku s výhledem do vnitrozemí Čech.

„Ubytovací kapacita je tady v areálu Zadova a v nejbližším okolí okolo dvou tisíc lůžek. V tuto chvíli mám informace asi za 99 procent ubytovatelů, že je celý únor obsazen. V podstatě výpadky v ubytování jsou jenom díky chřipkové epidemii nebo prostě nemocem. Všichni ubytovatelé se snaží mít obsazené jarní prázdniny už v podzimním období, kdy se hlásí první zájemci,“ dodal ředitel lyžařského areálu Zadov Luděk Sáska.

Fotogalerie

Lyžařský areál Zadov – Churáňov | Autor: TV ZAK
Lyžařský areál Zadov – Churáňov | Autor: TV ZAK
Lyžařský areál Zadov – Churáňov | Autor: Lyžařský areál Zadov
Lyžařský areál Zadov – Churáňov | Autor: TV ZAK
Lyžařský areál Zadov – Churáňov | Autor: Lyžařský areál Zadov
Lyžařský areál Zadov – Churáňov | Autor: Lyžařský areál Zadov
Lyžařský areál Zadov – Churáňov | Autor: TV ZAK
Lyžařský areál Zadov – Churáňov | Autor: TV ZAK
Lyžařský areál Zadov – Churáňov | Autor: TV ZAK