Jsme televize vašeho kraje

V Horní Bříze podepisují petici proti vykácení parku

Plzeň, publikováno 16.02.2018, autor: Miroslav Brož

Organizátor petice Zbyněk Špaček | Autor: Michaela Adámková

Pro jednu stranu revitalizace parku, pro druhou zbytečné kácení vzrostlých stromů. Hornobřízská radnice je přesvědčena, že by většina dřevin, které se nacházejí v prostoru před místní školou a radnicí, měla zmizet. Podobný osud čeká i park jiné části města, Na Továrně před Kulturním domem Klub. Místo nich se zasadí stromy nové. Části obyvatel se to ale nelíbí.

V podstatě tady zmizí dvě třetiny všech stromů, pokácí se všechny keře. Nebude tady žádný stín, zmizí ta scenérie, na kterou jsou tady všichni lidi zvyklý celý léta, všechno se tady obrátí takříkajíc naruby,“ říká iniciátor petice Zbyněk Špaček. Podle něj je podpisová akce jediným způsobem, jak se proti rozhodnutí městského úřadu bránit. Petice je umístěna ve dvou místních obchodech a v rehabilitačním středisku. Doposud ji podepsalo kolem dvou stovek lidí. 

Špaček také kritizuje, že radnice obyvatele o svém záměru dostatečně neinformovala. „Byla o tom jedna zprávička ve zpravodaji vloni v létě, kde bylo uvedeno, že se chystá revitalizace parku před školou a městským úřadem a dále pak před kulturním domem Klub, a že je na to podána žádost o dotaci,“ dodává iniciátor petice.  

Starosta Horní Břízy k tomu uvádí, že park proměnu potřebuje. „ Kdysi se sázely stromy tak, jak to lidem přišlo do ruky, taky samozřejmě ty kultury, který tady jsou vysazený jsou potažmo nebo odpovídají té době, kdy vlastně ty kultury se vysazovaly. Dneska máme kultury úplně jiné, které se hodí vysazovat do zástavby s ohledem na velikost koruny, na vysokost vzrůstu,“ zdůvodňuje rozhodnutí starosta. Do parku přibudou cesty, herní prvky pro děti a lavičky.

Město připravujeme revitalizaci i celého sídliště. „Chceme, aby se tam upravily podmínky, aby tam bylo hezké prostředí.  Někteří lidé samozřejmě nadávají, že se něco pokácí, ale ti lidé, kterých se to bezprostředně týká, kterým to zasahuje téměř do oken, nebo jsou případy, kdy vám nezasvítí téměř sluníčko za celou dobu do okna, tak ti lidé jsou rádi,“ uvádí Šedivec.

Pravděpodobně na březnovém zasedání zastupitelstva se bude schvalovat územní plán, který je třeba ke schválení dotace. „A poté, pokud bude vypsána nová výzva, tak bychom se o ni přihlásili. Času na projednání těchto věcí je tedy dost,“ míní starosta. Logické připomínky má v úmyslu akceptovat. „Případy, které logiku postrádají, samozřejmě akceptovat nemůžeme,“ dodává Šedivec.

Fotogalerie

Organizátor petice Zbyněk Špaček | Autor: Michaela Adámková