Jsme televize vašeho kraje

Astronomové dokážou změřit tmu

Plzeň, publikováno 16.02.2018, autor: Miroslav Brož

Tma se dá změřit pomocí přístroje Sky quality meter | Autor: Miroslav Brož

Fenoménem dnešní doby je světelné znečištění. Na celém světě je jen málo míst, kde se dá v ideálních podmínkách pozorovat noční obloha. A právě jedno takové je i na rozhraní Plzeňského a Karlovarského kraje – Manětínská oblast tmavé oblohy.

Zhmotnit tmu se pokoušel i herec Miloš Kopecký jako alchymista v legendárním filmu Císařův Pekař a Pekařův císař. Dnešní odborníci sice pořád neumí tmu zhmotnit, ale dokážou ji alespoň změřit. A to přístrojem, který nese tajemný název - Sky quality meter. „To je přístroj, který opravdu namíříte směrem k nebi, zmáčknete tlačítko a během několika sekund vám načte hodnotu, která udává jas oblohy. Podle toho můžete identifikovat, jak velké znečištění v té oblasti je," vysvětluje Pavel Suchan, místopředseda České astronomické společnosti. Ideální tma má hodnotu 21 magnitud. Takovou tmu na našem území nenajdeme. Městská obloha se totiž pohybuje v hodnotách okolo 16 magnitud.

Jedno ze třech míst v celé republice, kde jsou ideální podmínky pro pozorování hvězd je Manětínská obloha. Díky nízkému světelnému znečištění tady byla v roce 2014 vyhlášena Manětínská oblast tmavé oblohy. „Jak už z názvu vyplývá, jedná se o oblast, kde je výjimečně tmavá obloha, která je podpořena odborným měřením. Výjimečná je především v tom, že se nachází mimo CHKO nebo NP," dodává předseda Zápodočeské pobočky České astronomické společnosti Josef Jíra. 

Po celém světě je víc než čtyřicet oblatí s tmavou oblohou, na evropském kontinentu pouze osm. Česká republika se tak se třemi dostává na evropskou špici

      

Fotogalerie

Tma se dá změřit pomocí přístroje Sky quality meter | Autor: Miroslav Brož
Ideální tma má hodnotu 21 magnitud | Autor: Miroslav Brož