Jsme televize vašeho kraje

Barokní stavba Mariánská Týnice povýšila na Národní kulturní památku

Plzeň, publikováno 16.02.2018, autor: Miroslav Brož

Mariánská Týnice je na seznamu Národních kulturních památek | Autor: Michaela Adámková

Mariánská Týnice, stavba významného barokního architekta Jana Blažeje Santiniho, se dostala na seznam Národních kulturních památek. Kromě toho, že je to pro barokní stavbu v blízkosti Kralovic velká čest, otevírá jí tento titul také cestu k většímu zájmu turistů.

Vláda na návrh ministerstva kultury vyhlásila 31. ledna 2018 devatenáct nových kulturních památek. Mezi nimi byla i Mariánská Týnice. Zařazení na seznam NKP pro stavbu z osmnáctého století znamená větší potenciál z hlediska cestovního ruchu, poutní místa jsou totiž ve světe velmi navštěvovaná.  

Pro Plzeňský kraj je to ale i závazek. Mariánská Týnice musí jako poutní místo také fungovat. „My jsme samozřejmě poutním místem dneska v tom smyslu, že jsme muzeem a muzeum je součástí kulturní i duchovní turistiky. A tu tradici toho poutního místa tady můžeme doložit už od 17. století, kdy tady byla malá kaple se sochou Zvěstování Panny Marie,“ popisuje Irena Bukačová, ředitelka muzea Mariánská Týnice.

I když se podařilo stavbu kompletně zrekonstruovat, úpravy v Mariánské Týnici pokračují. Kraj se rozhodl dostavět východní ambit, který měl Santini v plánu, ale nikdy jej nedokončil. Chybějící východní ambit je tak posledním krokem v obnově této významné stavby. Projekt řeší i nevyhovující stav kaple Korunování Panny Marie, která přiléhá ke kostelu.

Očekává se, že v roce 2023, při výročí 300 let od Santiniho úmrtí, by jeho stavby mohly být prohlášeny jako rozdrobené památky UNESCO.

Fotogalerie

Mariánská Týnice je na seznamu Národních kulturních památek | Autor: Michaela Adámková