Jsme televize vašeho kraje

Soudy v Tachově i v Plzni poslaly do vazby čtveřici řidičů, kteří pašovali ve dvou kamionech migranty

Plzeň, publikováno 19.02.2018, autor: Richard Beneš

U Okresního soudu Plzeň-jih se právě rozhoduje o vazbě pro dvojici pašeráků lidí | Autor: Nikola Velkoborská

Soudkyně okresního soudu v Tachově poslala v pondělí do vazby rumunské řidiče i spolujezdce prvního ze dvou kamionu, které se pokoušely převézt v úkrytu 35 migrantů. Oba kamiony i s nelegálním živým nákladem zadrželi v pátek policisté na dálnici D5 u Ostrova u Stříbra na Tachovsku a u Plzně nedaleko obce Šlovice ve směru na Rozvadov. Vozidla mířila k hraničnímu přechodu Rozvadov, cílovou destinací pro cizince se mělo stát Německo. Odpoledne rozhodl i Okresní soud Plzeň jih o tom, že ve vazbě skončila i posádka druhého kamionu. Jedná se o cizince ve věku od 26 do 37 let. Všichni čtyři byli obviněni z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Hrozí jim za to až pětileté tresty vězení.

Soudci uvalili vazbu na cizince ze tří zákonných důvodů, tedy z obavy, že by se obvinění mohli vyhýbat hrozícímu trestu, skrývat se nebo uprchnout na neznámé místo, že by mohli ovlivňovat vyšetřování a také z obavy, že by mohli v trestné činnosti pokračovat.

Skupina 35 nelegálních migrantů, v níž bylo i 11 dětí, jela z Rumunska přes Maďarsko a Slovensko. Už v neděli večer je policisté přemístili do zařízení pro uprchlíky v Bělé – Jezové, kde se bude rozhodovat o jejich dalším osudu. Policie zjišťuje, zda by v rámci dublinského systému a jeho nařízení bylo možné jejich navrácení do příslušného státu, kde je cizinec žadatelem o azyl. Další možností je postup podle readmisní dohody se Slovenskou republikou, odkud kamiony přijely do České republiky.

 

Fotogalerie

U Okresního soudu Plzeň-jih se právě rozhoduje o vazbě pro dvojici pašeráků lidí | Autor: Nikola Velkoborská