Jsme televize vašeho kraje

Silnice na Třemošnou se rozšíří o dva pruhy, práce jsou v plném proudu

Plzeň, publikováno 20.02.2018, autor: Michaela Adámková

Kácení stromů na výpadovce z Plzně na Most je v plném proudu | Autor: TV ZAK

Stromy podél výpadovky na Most ustupují, aby zde mohla vzniknout nová, širší komunikace. Místo dvou pruhů tady vzniknou čtyři. Rozšíření je potřebné kvůli stále narůstající dopravě a většímu bezpečí řidičů.

„Rozšíření vyřeší stávající, velice nepřehledný, ale hlavně nebezpečný úsek dvoupruhové komunikace. V současné době se mezi Plzní a Třemošnou provádějí přípravné práce,“ uvádí Zdeněk Kuťák z plzeňského ředitelství silnic a dálnic. Odlesnění a následné vytrhání pařezů by mělo být dokončeno v březnu.

„Máme požádáno o všechna stavební povolení, máme dokončeno majetkoprávní vypořádání, máme dokončenou dokumentaci pro zhotovovací práci stavby a ještě v únoru bychom rádi zveřejnili výběrové řízení,“ jmenuje Kuťák. Samotnou stavbu plánuje ředitelství zahájit v září letošního roku s tím, že bude dokončena v listopadu 2020. Omezení během ní řidiče nečeká. Nejdříve totiž vzniknou nové pruhy a doprava se přesune na ně. Pak se začne s pracemi na stávající vozovce.

„Celkové náklady na tu akci představují 358 milionů korun. Součástí této akce je i výstavba mimoúrovňové lávky pro pěší,“ říká Kuťák. Tu vystaví město Plzeň. „Asi občané ví, že dneska je tam chráněný přechod pro pěší a pro cyklisty. Ten v tom novém čtyřproudovém uspořádání by nebyl bezpečný, z toho důvodu zde proběhne investice města v hodnotě zhruba třiceti milionů, kde lávka bezpečně překoná jak stávající trať na Žatec, tak novou komunikaci,“ vysvětluje náměstek primátora Petr Náhlík (KDU-ČSL).

Lávka bude za konečnou tramvaje číslo jedna, u Kamenného rybníka. Tím ale úpravy na silnici, která vede směru na Žatec a Most nekončí. „Chceme zhomogenizovat celou tuto trasu až za Kralovice. V současné době je nejdál příprava obchvatu Plas a Kaznějova, tam máme prakticky zpracované dokumentace pro územní rozhodnutí a budeme v nejbližší době žádat o vydání územního rozhodnutí a pak ještě zbývá mezilehlý úsek, takzvaný hornobřízský úsek mezi Třemošnou a Kaznějovem,“ představuje rozsáhlý projekt šéf ŘSD.

Tady se ředitelství rozhodovalo mezi dvěma variantami. Lokální úpravou stávající komunikace a nebo úplnou přeložkou, která má výrazně lepší parametry. „A protože ta přeložka byla řádově jenom o deset procent dražší, bylo odsouhlaseno, že půjdeme do té stavby samozřejmě nesrovnatelně větší kvality,“ vysvětluje Kuťák. Nejdříve je ale v plánu obchvat Plas a Kaznějova. Obě stavby začnou na jaře v roce 2022.

Fotogalerie

Kácení stromů na výpadovce z Plzně na Most je v plném proudu | Autor: TV ZAK
Zde vyroste lávka přes silnici a přes železniční trať | Autor: TV ZAK
Kácení stromů na výpadovce z Plzně na Most je v plném proudu | Autor: TV ZAK