Jsme televize vašeho kraje

Dvě nové zelené oázy vzniknou letos v Dobřanech a v Čilé díky Nadaci Partnerství

Plzeň, publikováno 20.02.2018, autor: Richard Beneš

Jeden z projektů podpořený v rámci grantového programu Zelené oázy v roce 2016 | Autor: Nadace Partnerství

Více zeleně a vodních prvků ve městech a obcích, takový je cíl grantového programu Zelené oázy, který letos již potřetí vyhlašuje Nadace Partnerství. Grantová komise tentokrát vybírala z téměř 150 projektů z celé České republiky. Celkem vybrala osmnáct z nich, které si mezi sebou rozdělí téměř milion a půl. Dva podpořené projekty jsou i z Plzeňského kraje, jedná se o Zahrada Anežky České v Dobřanech a přírodní biotop v obci Čilá.

Sdružení Koinonia Jan Křtitel získalo grant na vybudování Zahrady Anežky České v těsné blízkosti historické budovy fary, základní školy Dobřany a radnice města Dobřany. Místo bude sloužit k odpočinku, vzdělávání, společné práci, meditaci, relaxaci i environmentální výchově. Zahrada bude osazena především původními druhy rostlin, dřevěnými prvky a vzniknou tu vyvýšené záhony.

Obec Čilá opakovaně čelí suchu a klesající hladině podzemní vody. I proto se rozhodla revitalizovat původní obecní rybníček v samém středu vesnice. V minulosti rybník hostil celou řadu živočichů, zadržoval vodu a fungoval jako významný estetický prvek tvořící celkový ráz centra obce. Po necitlivém stavebním zásahu rybník tyto funkce ztratil a postupně téměř zanikl. Obec tedy chce rybník obnovit jako přirozený vodní biotop i jako funkční a estetický prvek poskytující rozmanité ekologické služby.

Podobných podpořených projektu je v tomto roce po celé republice celkem osmnáct a spojuje je touha po lepších veřejných prostranstvích, která nabízejí i zeleň nebo vodní prvky. „Uplynulé dva ročníky nám dokázaly, že lidem není lhostejné, jak vypadá místo, kde žijí. Do celkem čtyřicítky podpořených projektů se zapojilo po celé republice přes čtyři tisíce lidí. Sázeli stromy, čistili vodní toky nebo třeba pomáhali se stavbou nových prvků. Věříme, že i třetí ročník bude ve finále podobně úspěšný,“ vysvětluje ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata. Letos se kromě Prahy a Pardubického a Libereckého kraje objeví nové zelené oázy ve všech krajích republiky.

Podle ředitele nadace Miroslava Kundraty je podpora zeleně a vodních prvků ve městě klíčová pro adaptaci na změny klimatu. „V praxi jeho důsledky můžeme zažívat na vlastní kůži každý rok. Každé, i jakkoliv malé opatření, které vrací zeleň nebo zadržuje vodu, pomáhá snižovat negativní dopady klimatických změn,“ dodává Kundrata.

Fotogalerie

Jeden z projektů podpořený v rámci grantového programu Zelené oázy v roce 2016 | Autor: Nadace Partnerství