Jsme televize vašeho kraje

Škola zažila kybernetický útok, mladistvý pachatel upravil známky v elektronické žákovské knížce

Karlovy Vary, publikováno 22.02.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Archiv

Obvinění ze spáchání neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací si vykoledoval mladistvý bývalý žák jedné školy na Karlovarsku. Svým jednáním způsobil ve škole pořádný poprask. Někteří pedagogové i rodiče žáků školy byli v šoku, když se přihlásili k systému elektronické žákovské knížky. Zjistili totiž, že mnoha žákům se změnila klasifikace a u jejich jmen přibyly různé poznámky. Neobvyklým případem se zabývají policisté z Odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje. V případě prokázání viny hrozí mladistvému trestní opatření odnětí svobody v délce jednoho roku.

Před kriminalisty stál nelehký úkol, když měli zjistit totožnost pachatele kybernetického útoku. K tomu totiž mohlo dojít z jakéhokoliv místa prostřednictvím internetu. „Policisté provedli podrobnou analýzu provozně lokalizačních údajů z dotčených počítačových sítí a počítačových systémů. Díky tomu zjistili poznatky, které ukazovaly na konkrétní osobu. Důkazy proti konkrétní osobě získali kriminalisté i následným operativním rozpracováním. Podařilo se jim zajistit také techniku, kterou pachatel využil k provedení tohoto kybernetického útoku,“ řekl mluvčí policie Michal Žáček.

Takový kybernetický útok by se mladému muži nepodařilo uskutečnit, pokud by zaměstnanci základní školy jednali v souladu se zásadami bezpečného užívání počítačového systému. Ke kybernetickým útokům dochází stále častěji a velmi často se na nich podílejí vlastní neopatrností samotní uživatelé sítě internet, kteří neužívají zásady pro hesla do svých účtů.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Archiv