Jsme televize vašeho kraje

Jana Vildumetzová (ANO) se rozhodla rezignovat na funkci hejtmanky Karlovarského kraje

Karlovarský kraj, publikováno 22.02.2018, autor: Richard Beneš

Jana Vildumetzová se rozhodla rezignovat na funkci hejtmanky Karlovarského kraje | Autor: TV ZAK

Na funkci hejtmanky Karlovarského kraje rezignuje z vlastního rozhodnutí Jana Vildumetzová (ANO). Rozhodla se, že si ponechá pouze poslanecký mandát, protože nechce kumulovat funkce. Kromě postu hejtmanky přijde také o místo předsedkyně Rady Asociace krajů ČR. Své rozhodnutí oznámila hejtmanka ve čtvrtek na jednání krajského zastupitelstva. Zatím není jasné, kdo Vildumetzovou nahradí v čele Karlovarského kraje. Nelze ovšem také vyloučit, že by se Jana Vildumetzová mohla objevit ve vládě. Jako o možné ministryni se o ní mluvilo už při sestavování první vlády Andreje Babiše. V minulosti už Vildumetzová zastávala post náměstkyně ministra na ministerstvu vnitra. Po loňských volbách vyzvalo vedení hnutí ANO své hejtmany, kteří se stali poslanci, aby se rozhodli pouze pro jednu tuto funkci.

„Budeme o tom teď hovořit s koaličními partnery. Hodně projektů je rozdělaných a některé věci bych v nějakém stadiu ráda předala. Je to o to složitější, protože, pokud budu ukončovat funkci hejtmanky, budu ukončovat i pozici šéfky asociace krajů. Ten termín, který jsem řekla koaličním partnerům, je maximálně do konce roku. Ale předpokládám, že to bude daleko dříve. To je opravdu nejzazší termín,“ uvedla Vildumetzová při rozhovoru s novináři.

Podle Vildumetzové bylo velkou výhodou, že se z titulu funkce hejtmanky a šéfky Asociace krajů ČR mohla setkávat s poslanci a ministry ve Sněmovně, kde mohla operativně řešit různé problémy. Kvůli vytíženosti však nebyla k dispozici na kraji úředníkům a občanům. Postěžovala si také na to, že neměla žádný osobní život.

Fotogalerie

Jana Vildumetzová se rozhodla rezignovat na funkci hejtmanky Karlovarského kraje | Autor: TV ZAK