Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Lidé podepisují petice, aby vedení NP Šumava ušetřilo život plachého jelena

Plzeň, publikováno 22.02.2018, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Archiv

Masivní kampani na záchranu života jednoho jelena z třináctihlavého stáda z výběhu Návštěvnického centra Kvilda, čelí v těchto dnech vedení Národního parku Šumava. Jeden z jelenů totiž ztratil před lidmi plachost a docházelo k nebezpečným kontaktům s lidmi, kteří přišli zvířata sledovat k jejich výběhu. Vše vyvrcholilo před 14 dny incidentem, kdy jelen způsobil několik modřin návštěvníkovi, ke kterému se zvíře přiblížilo a muž se začal bránit. Bezprostředně po incidentu vedení národního parku jelení výběh uzavřelo a mluvit se začalo o odstřelu jelena. To ovšem pobouřilo veřejnost, která teď prostřednictvím internetových petic požaduje, aby život jelen zůstal ušetřen.

„Vyzýváme ředitele Správy národního parku Šumava Pavla Hubeného, aby upustil od odstřelu jelena. Existují i jiné formy řešení situace, kromě navrhovaného odstřelu. Za to, že jelen absolutně ztratil plachost, nese plně vinu personál návštěvnického centra. Jeho povinností je zajistit bezpečnost návštěvníků i jelena výstavbou plotu,“ stojí v jedné petici, pod kterou bylo ve čtvrtek odpoledne už 13 600 podpisů a jejich počet bude stoupat.

„Správa Národního parku Šumava se omlouvá všem návštěvníkům za uzavření výběhu s jeleny na NC Kvilda. Tento stav bude trvat nejméně do 10. března. Výběh s rysy a budova Návštěvnického centra jsou i nadále v provozu,“ informoval mluvčí parku Jan Dvořák. Podle jeho slov problematický jelen nemůže pro svoji nebezpečnost již déle zůstat ve volně přístupném výběhu u návštěvnického centra.

„Správa NP Šumava od incidentu, který se odehrál 4. února a kdy došlo ke zranění návštěvníka, výběh okamžitě uzavřela a nyní prověřuje všechny možnosti, jak s nebezpečným zvířetem naložit. Do úvahy přichází například umístění jelena do jiného zařízení Správy NP Šumava, jiného subjektu nebo prodej. Jednou z možností je také usmrcení. S touto variantou Správa stále pracuje jako s tou poslední, ze všech možných. Prioritou Správy NP Šumava je ochrana zdraví návštěvníků,“ uvedl mluvčí Dvořák.

Park chce návštěvníkům ukázat divoké obyvatele Šumavy co nejpřirozenějším a nejtěsnějším způsobem. „V tom duchu také připravujeme změnu ve zpřístupnění výběhu jelenů v NC Kvilda. Současně žádáme návštěvníky, aby dbali bezpečnostních pokynů při návštěvě našich zařízení, se kterými mají povinnost se seznámit při vstupech na všech návštěvnických zařízení Správy NP Šumava,“ dodal Dvořák.

Násilné usmrcení jelena Standy, který byl hlavní hvězdou oblíbené turistické atrakce vybudované za 75 milionů korun odmítá i Svaz šumavských obcí. „V případě tohoto návštěvnického centra šlo o opakovaný incident jelena s návštěvníkem. Jediným opatřením Správy Národního parku Šumava bylo utajení incidentů,“ řekl Antonín Schubert, starosta obce Modrava.

„Důrazně protestuji, aby bylo bezdůvodně zabito divoké zvíře jenom proto, že bylo propagátory divočiny přinuceno ke ztrátě plachosti a že v projektu za mnoho desítek miliónů korun nebylo pamatováno na bezpečnost návštěvníků tohoto centra. Bohužel to ukazuje na neschopnost Správy národního parku uchopit projekty návštěvnických center se zvěří tak, aby sloužily k účelu, pro který byly za desítky miliónu korun vybudovány,“ řekl předseda Svazu šumavských obcí Petr Málek.

Podle jeho slov tak aktuální situace nahrává domněnkám, že návštěvníci Šumavy se na „divočinu“ budou chodit dívat do pompézních výběhů jen s průvodcem, který je ale před případným napadením zvěří stejně neuchrání. „Skutečné přirozené přírodní procesy, které mají být tím největším turistickým lákadlem a jistotou pro socioekonomickou stabilitu regionu, zůstanou na Šumavě veřejnosti nepřístupné. Takový stav jen prohlubuje nedůvěru místních samospráv k práci Ministerstva životního prostředí, potažmo Správy Národního parku Šumava,“ uvedl předseda Svazu šumavských obcí Petr Málek.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Archiv