Jsme televize vašeho kraje

Zastávka MHD ve Skvrňanech dostane po loňské kritice už třetí jméno, bude to "Školy Vejprnická"

Plzeň, publikováno 25.02.2018, autor: Richard Beneš

Původní zastávka Internáty se loni přejmenovala na Sportovní gymnázium, letos se zastávka přejmenuje na Školy Vejprnická | Autor: J. Šlehofer

Školy Vejprnická, takový název bude mít od 1. července 2018 zastávka městské hromadné dopravy ve Skvrňanech, kterou Plzeňané do srpna 2017 znali jako zastávku Internáty. Od září loňského roku se zastávka jmenovala Sportovní gymnázium. Tehdejší změnu názvu iniciovala samospráva Plzeňského kraje. Tato změna se ovšem nesetkala s kladným ohlasem, protože ve stejném areálu sídlí i další školy, které to braly nespravedlnost a protěžování jednoho gymnázia. Proti změně názvu zastávky tehdy protestovalo například vedení Středního odborného učiliště elektrotechnického (SOUE).

Zastávka poblíž křižovatky s ulicí Zábojova se nachází v lokalitě, kde sídlí více středních škol. Nový název Školy Vejprnická, který aktuálně schválila Rada města Plzně, respektuje současné využití areálu bývalého učiliště firmy ŠKODA, ve kterém dnes působí řada školských zařízení. „Termín přejmenování byl stanoven k 30. 6. 2018, tedy na konec školního roku, kdy se v Plzni a Plzeňském kraji obvykle mění jízdní řády veřejné dopravy,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy Petr Náhlík (KDU-ČSL).

Loňské přejmenování zastávky na Sportovní gymnázium kritizovala například učitelka SOUE Lenka Likeová s tím, že žáky jedné školy to povyšuje nad žáky druhé školy. „Přijde nám to naprosto arogantní a neakceptovatelné. V době, kdy se údajně podporuje technické školství, nás naprosto ignorují. Myslím si, že rada města nemá právo upřednostňovat jednu školu před druhou,“ prohlásila loni Lenka Likeová. Zdůraznila, že, ani jedna z plzeňských zastávek se nejmenuje podle střední školy a proto považuje případ s názvem sportovního gymnázia za protekci a preferování jedné školy před ostatními.

Název zastávky se měnil na žádost vedení Krajského úřadu Plzeňského kraje. Hejtman Josef Bernard ale nechtěl měnit název Internáty na Sportovní gymnázium, jeho návrh zněl na jméno Sportovní centrum Vejprnická. Název zastávky ovšem nesmí být delší než 20 znaků, nakonec se proto rozhodovalo mezi Sportovním centrem a Sportovním gymnáziem. Radní města se přiklonili k názvu Sportovní gymnázium.

Fotogalerie

Původní zastávka Internáty se loni přejmenovala na Sportovní gymnázium, letos se zastávka přejmenuje na Školy Vejprnická | Autor: J. Šlehofer