Jsme televize vašeho kraje

Návštěvníci festivalu světla Blik Blik se mohou těšit na 16 úchvatných instalací

Plzeň, publikováno 27.02.2018, autor: Richard Beneš

Návštěvníci festivalu světla Blik Blik se mohou těšit na úchvatné instalace | Autor: DEPO2015

Šestnáct instalací čeká letos návštěvníky už čtvrtého ročníku festivalu světla BLIK BLIK, který ve dnech 16. a 17. března symbolicky připomene oslavy 100. výročí založení Československa. Umělecké instalace českých i zahraničních tvůrců budou k vidění na trase ulicemi městské čtvrti Slovany do DEPO2015 a v areálu Plzeňského Prazdroje. Část umělců se volně inspirovala narozeninami republiky, chybět nebude videomapping na budově gymnázia na Mikulášském náměstí, animace věnovaná vývoji státního znaku, či pocta prvnímu československému prezidentovi promítaná do vodní mlhy. Festival každoročně přiláká do ulic města 45 tisíc lidí.

„Jsem velmi rád, že se nám daří spolupracovat s renomovanými špičkovými umělci, například s 3dsense na hlavní instalaci festivalu v DEPO2015, ale také se začínajícími výtvarníky. Nelehký úkol vytvořit dvě festivalová stanoviště na sebe letos vzali studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU,“ říká Jiří Sulženko programový ředitel spolku Plzeň 2015, který festival světla organizuje.

Návštěvníky festivalu BLIK BLIK čeká po setmění 2,5 km dlouhá trasa městskou čtvrtí Slovany. Po cestě mezi Masarykovou školou a DEPO2015 uvidí například oblíbený videomapping, projekci do vodní mlhy, nebo si zahrají obří digitální Člověče, nezlob se se 108 světelnými figurkami. Další tři instalace budou samostatně umístěné v prostorách Plzeňského Prazdroje. K vrcholným festivalovým zážitkům bude patřit instalace studia 3dsense v Autobusové hale Depo2015, která propojí projekci, světla i zvuky.

Festival světla BLIK BLIK v ulicích města i v Plzeňském Prazdroji je zdarma, platí se pouze vstup na čtyři interiérové instalace, ty se nachází v kostele Panny Marie Růžencové na Jiráskově náměstí, v Papírně a dvě v prostorách DEPO2015. Na všechna čtyři místa platí jedna vstupenka v celkové ceně 50 korun děti mají vstup zdarma. Organizátoři doporučují, aby si lidé koupili vstupenku v předprodeji prostřednictvím http://www.plzenskavstupenka.cz/cs/akce/17256-4-interierove-instalace-festivalu-svetla-blik-blik .

„Po zkušenostech z předchozích ročníků se obáváme, že se u interiérových instalací mohou tvořit fronty. Návštěvníci, kteří budou mít vstupenku zakoupenou předem, se tak vyhnou jednomu zbytečnému čekání navíc,“ upozorňuje Jiří Sulženko. Lidé si festivalovou trasu i jednotlivé instalace mohou prohlížet v libovolném pořadí. S orientací jim pomůže mapka, kterou získají zdarma u dobrovolníků Klubu strážných andělů u všech instalací. Pro dopravu bude letos uzavřena pouze krátká část ulice před Masarykovou základní školou.

Již ve čtvrtek 15. března festival BLIK BLIK poprvé pomůže bohulibým účelům. Návštěvníci mohou v rámci festivalu světla pomoci rozsvítit život nevidomých! Na Nočním běhu pro Světlušku si mohou vybrat trasu 3,3 km nebo 6 km. Začátek běhu je u DEPO2015, Presslova 14, Plzeň. Běžci nejen podpoří dobrou věc, ale získají také unikátní možnost vidět v předpremiéře několik instalací festivalu BLIK BLIK a 2 VIP vstupenky! Startovné na místě je 400 Kč, online 350 Kč, přihlásit se lze na adrese http://plzen.behprosvetlusku.cz/chci-se-zucastnit .

Fotogalerie

Návštěvníci festivalu světla Blik Blik se mohou těšit na zajímavé instalace | Autor: DEPO2015
Návštěvníci festivalu světla Blik Blik se mohou těšit na úchvatné instalace | Autor: DEPO2015