Jsme televize vašeho kraje

Kraj si letos připravil pro obce 20 milionů v dotačním programu na naléhavé potřeby

Plzeň, publikováno 27.02.2018, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

I letos mohou požádat Plzeňský kraj o dotaci obce, které budou mít nečekané výdaje na opravy různých havárií na obecním majetku. V dotačním programu na odstraňování havarií a na naléhavé potřeby obcí, který kraj několik let pravidelně vypisuje je letos 20 milionů korun. Z toho 17 milionů korun jde na havárie, zbývající tři miliony korun pak hejtmanství nabídne obcím na zřízení městské policie či na objednání této služby u jiného města. To se týká zejména menších obcí podél dálnice D5. Ty v souvislosti s průmyslovými zónami často čelí problémům s agenturními zahraničními zaměstnanci.

Kraj tak chce pomoci především obcím do 1500 obyvatel, aby si dokázaly smluvně zajistit výkon služby městské policie ve větším městě nebo aby si mohly dovolit zaměstnat vlastní strážníky. Z 90 procent by měly krajské peníze pokrýt mzdové náklady, zbytek půjde na vybavení strážníků, uniformy, vysílačky. Z těchto peněz se nebudou hradit zbraně.

V mnoha obcích, kde vyrostly industriální zóny, vzrostl počet přestupků a trestných činů, které mají na svědomí cizinci. Bez zaměstnanců ze zahraničí se ovšem tyto výrobní firmy dlouhodobě neobejdou. „V obci, kde žije 250 obyvatel, je pak v ubytovně 60 cizinců. My se snažíme, abychom udělali vše pro to, aby se občané Plzeňského kraje cítili v bezpečí,“ řekl náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner (ČSSD). O smluvní zajištění služeb městské policie ze Stříbra má například Kostelec na Tachovsku.

Většina peněz z programu půjde na řešení havarií. Loni bylo v programu původně 18 milionů korun, během roku hejtmanství další peníze přidalo. Kraj se ani letos nebrání v případě nutnosti a potřeby obcí částku navýšit. Obce mohou dotaci využít například na nečekané opravy škol, školek, školních jídelen či zdrojů tepla v obecních budovách. V těchto případech už v minulosti program pomohl řadě obcí.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš