Jsme televize vašeho kraje

Plzeňská poslankyně Levová (SPD) chce žalovat ministra spravedlnosti Pelikána (ANO) za jeho výroky

Plzeň, publikováno 28.02.2018, autor: Richard Beneš

Poslankyně Jana Levová se stranickým předsedou Tomio Okamurou | Autor: Facebook

Trestní oznámení na ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána (ANO) hodlá podat plzeňská poslankyně hnutí SPD Jana Levová, která je místopředsedkyní Ústavně právního výboru Sněmovny. Důvodem je fakt, že ministr označil SPD za fašistickou stranu. Poslankyně Levová takové nařčení odmítá a argumentuje tím, že ona sama má ve své rodině židovské předky.

„S většinou našich členů jste se nikdy osobně nesetkal a ani jste s nimi nemluvil. Neznáte naše rodiny a prakticky o nás nic nevíte. Právě já mám židovské předky a členy rodiny. Židovské předky, kteří zažili okupaci a žili v Protektorátu Čechy a Morava. Předky, které obdivuji a vážím si jich. Právě proto se mě a mé rodiny dotklo Vaše vyjádření, která jste dal v rozhovoru pro Aktuálně.cz,“ uvedla ve svém prohlášení Levová, které ve středu médiím rozeslal Tomio Okamura.

„Domnívám se, že by si ministr spravedlnosti měl uvědomovat vážnost své funkce. Pokud tedy hovoříte o našem hnutí SPD jako o fašistické straně, pak byste si měl být vědom následků svého jednání. Proto pane ministře budu požadovat trestně-právní odpovědnost za vaše výroky a po konzultaci se svým právním zástupcem na vás podám trestní oznámení,“ pokračovala Jana Levová.

Ministr Pelikán v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že je pro něj nepřijatelné být ve vládě, která se bude jakkoli opírat o SPD. „Jednoduše proto, že by nás nepodporovali jen tak a něco by za to chtěli. A mohli by za to chtít cokoli i v průběhu volebního období. Já se nechci dostat do pozice, kdy budu muset nějakým způsobem korigovat svoje názory nebo postupy podle toho, co chce fašistická strana,” uvedl ministr spravedlnosti.

Sám šéf SPD Tomio Okamura čelí společně se svým stranickým kolegou, poslancem Miloslavem Roznerem trestnímu oznámení v souvislosti se svými výroky o koncentračním táboře v Letech u Písku. Okamura původně v médiích tvrdil, že tábor nebyl oplocený a lidé v něm měli volný pohyb. Poslanec Rozner pro změnu tábor označil za neexistující pseudokoncentrák.

Fotogalerie

Poslankyně Jana Levová se stranickým předsedou Tomio Okamurou | Autor: Facebook