Jsme televize vašeho kraje

Rokycany se staly Městem pro byznys 2017, mají nejlepší podnikatelský potenciál

Plzeň, publikováno 28.02.2018, autor: Richard Beneš

Rokycany se staly Městem pro byznys 2017, mají nejlepší podnikatelský potenciál | Autor: MÚ Rokycany

Městem pro byznys 2017 se v Plzeňském kraji staly z hlediska podnikatelského potenciálu Rokycany. Podnikání se daří velmi dobře také v Plzni a v Klatovech. Ukázaly to výsledky srovnávacího výzkumu, ve kterém analytici hodnotily všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy.

„Nejlepší umístění získaly Rokycany v přístupu veřejné správy a v podnikatelském prostředí se umístily na třetí příčce. Město si v podnikatelském prostředí vede dobře zejména v dopravní dostupnosti, v nabídce nízkých cen stavebních pozemků a v nižších průměrných měsíčních mzdách, což vede ke snižování firemních nákladů,“ informoval za organizátory průzkumu David Pavlát. V přístupu veřejné správy město boduje především v podpoře radničních webových stránek, které jsou svým obsahem pro podnikatele nejlepší v kraji. Rokycany vynikají i scóringem úředních hodin, úřad ve městě nabízí druhý nejvyšší počet hodin pro veřejnost v celém regionu. Město boduje i nejvyšší likviditou a má také vysoký podíl kapitálových výdajů.

„Jsem samozřejmě mile překvapený. S podnikateli se snažíme v Rokycanech dobře vycházet. Sám jsem byl podnikatelem a většinu z podnikatelů ve městě osobně znám,“ říká starosta vítězných Rokycan Václav Kočí.

Celkově druhé statutární město Plzeň dosahuje skvělých výsledků nejvyšším podílem malých a středních firem, vysokým podílem právnických osob a nejvyšším počtem studentů v celém regionu. Plzeň se může pyšnit také vysokým přírůstkem obyvatel. Bronzové Klatovy bodují v Plzeňském kraji nejnižší dlouhodobou nezaměstnaností. Pokud jde o přístup veřejné správy, drží si nízkou daň z nemovitosti a v podpoře veřejné dopravy se umístily na třetí příčce. Skvělého výsledku dosáhly Klatovy rovněž v testu elektronické komunikace.

Fotogalerie

Rokycany se staly Městem pro byznys 2017, mají nejlepší podnikatelský potenciál | Autor: MÚ Rokycany