Jsme televize vašeho kraje

Fakultní nemocnice Plzeň bude letos investovat miliardu do rozvoje a na rekonstrukce

Plzeň, publikováno 02.03.2018, autor: Richard Beneš

Fakultní nemocnice Plzeň - ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Rozsáhlá rekonstrukce Centrálního příjmu v lochotínském areálu, zprovoznění nového mamocentra, zahájení rekonstrukce stravovacího provozu na Borech či výstavba nového psychiatrického pavilonu. To je stručný výčet novinek, které letos chystá Fakultní nemocnice Plzeň a na kterých už se také pracuje. Nemocnice hodlá investovat rekordní jednu miliardu korun. Třetinu výdajů na rozvoj mají pokrýt dotace. FN Plzeň je největším zaměstnavatelem v západočeském regionu, loni měla obrat 6,3 miliardy korun, což bylo meziročně zhruba o 400 milionů korun více.

„V dubnu otevřeme mamocentrum ve vchodu A na Lochotíně za zhruba 50 milionů korun. Dojde ke spojení mamodiagnostiky borské a lochotínské části nemocnice. První pacientky budou vyšetřené během měsíce dubna. Po prázdninách by se měl otevřít rekonstruovaný urgentní příjem, tedy vchod C, což je investice za téměř 100 milionů korun,“ uvedl ředitel nemocnice Václav Šimánek. Druhá etapa třípruhových vjezdů do obou částí nemocnice na Lochotíně a na Borech by měla být hotova do prázdnin. FN chce dále letos za 70 milionů korun rekonstruovat stravovací provoz na Borech a stejně jako v minulých letech nakoupí stovky nových přístrojů.

Náměstek pro investice a centrální nákup Ing. Libor Svoboda doplňuje plánované novinky v přístrojovém vybavení: „Pro nový Centrální příjem připravujeme nákup přístrojů pro robotické RTG pracoviště, které bude mít unikátní polohovací a zobrazovací možnosti.“ V rámci ošetřovatelské péče budou viditelnou novinkou nové uniformy zdravotnického personálu a pohodlí pacientů zajistí 912 nových lůžek.

„Určitě začneme budovat ve druhém čtvrtletí novou psychiatrickou kliniku za 350 milionů korun, což bude projekt na 1,5 až dva roky. A začneme kreslit nový chirurgický pavilon za dvě miliardy korun,“ uvedl ředitel. Nemocnice, která už má studii, chce co nejdříve vybrat projekční kancelář. Projekt chce mít do konce roku. Na stavbě se bude nemocnice podílet 30 procenty z vlastních zdrojů. Zbývající peníze by měla získat od státu. Šimánek potvrdil ministru zdravotnictví, že FN tyto peníze připravené má, na jejím rezervním účtu je 1,1 miliardy korun. Nový pavilon chce začít stavět nemocnice co nejdříve, reálným termínem je jaro 2019. Suma dvě miliardy korun zahrnuje jenom stavbu chirurgického pavilonu, nikoliv přístrojové vybavení.

Ve FN Plzeň pracovalo ke konci loňského roku celkem 4555 zaměstnanců, o pacienty pečovalo 1608 všeobecných sester a porodních asistentek a 946 lékařů. Průměrná mzda ke konci roku 2017 se ve fakultní nemocnici vyšplhala na téměř 43 tisíc korun. Průměrná mzda lékaře činila 82 979 Kč a všeobecné sestry či porodní asistentky 40 455 korun. Loni bylo v FN hospitalizováno 70 806 pacientů, provedeno bylo 1,02 milionu ambulantních ošetření a ve zdejší porodnici přišlo na svět 3360 dětí. Nemocnice měla loni zisk 13 milionů před zdaněním. Celkový obrat nemocnice v roce 2017 činil 6364 miliardy korun a pro rok 2018 je plánován obrat ve výši 6742 miliard korun.

Fotogalerie

Fakultní nemocnice Plzeň - ilustrační foto | Autor: TV ZAK