Jsme televize vašeho kraje

Plzeňané demonstrovali proti jmenování komunistické mlátičky do čela sněmovní komise pro GIBS

Plzeň, publikováno 05.03.2018, autor: Richard Beneš

Demonstrace v Plzni na náměstí Republiky | Autor: Zuzana Duzbabová

Nejen proti jmenování „komunistické mlátičky“ Zdeňka Ondráčka do čela parlamentní komise pro Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) demonstrovaly v pondělí večer na plzeňském náměstí Republiky odhadem asi dvě tisícovky nespokojených občanů. Lidé také provolávali hesla proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi. Vedle transparentů s nápisy jako „Se sametem bolševika nevymetem,“ "Ondráček do vězení, ne do vedení" nebo „Obušek je z pytle venku“ které měli lidé v rukou se neslo náměstím také mohutné skandování hesla „Babiše do koše.“ Plzeňané se připojili k dalším 11 městům, kde se v pondělí večer uskutečnilo takové protestní shromáždění. Organizátoři akce na místě sbírali podpisy na petici za volbu nového předsedy komise (GIBS).

Další lidé měli v rukou transparenty s nápisy Obušku z GIBsu ven!, Smrdí to od hlavy, Konec vlády jedné ANOstrany nebo Zločiny komunismu nebyly potrestány, čekáme na další! Na třímetrovém bílém obušku byl nápis Koho jsi volil?? Nechyběly ani obrazy s budovatelskými motivy s názvem Mrazivý únor 2018 a sochy pohraničníků se samopaly, které od pátku, po zvolení Ondráčka, vytvářeli studenti umělecké fakulty v Plzni.

Na úvod 45 minut trvající manifestace si dav zazpíval píseň Jednou budem dál, která se nejen v Plzni často zpívala v listopadu 1989. Potom už se začali u mikrofonu střídat jednotliví řečníci a z řad občanských aktivistů nebo demokraticky smýšlejících politiků. „Od minulých parlamentních voleb je nám salámovou metodou ukrajovaná svoboda a nechceme se na to dál dívat,“ řekl jeden z organizátorů Robert Elva Frouz, pro kterého bylo zvolení Ondráčka do čela komise jen poslední kapkou. Podle jeho slov jde teď o to, aby se takové další kapky nezměnily v tsunami a nesmetly naši demokracii. Shromáždění pak končilo zpěvem národní hymny.

 Mezi řečníky v Plzni vystoupil například poslanec a náměstek plzeňského primátora Martin Baxa (ODS), senátor Lumír Aschenbrenner (ODS), Lukáš Bartoň (Piráti) nebo zastupitel Ondřej Ženíšek (TOP 09). „Ondráčkem to nemá končit. Doufám, že se vás tady sejde vždycky dost,“ prohlásil senátor Aschenbrenner, zatímco poslanec Baxa uvedl, že to, co se odhlasovalo v parlamentu, byla ostuda. „Zástupci SPD, komunisté a ANO šlapou po tom, za co jsme 29 let bojovali,“ konstatoval Baxa.

Vedle Plzně se uskutečnila prostestní setkání ještě v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, v Písku, v Jihlavě, Českých Budějovicích, Liberci, Hradci Králové a v Rožnově pod Radhoštěm.

Bývalý policista Ondráček byl do čela komise zvolen na třetí pokus minulý pátek a volba vzbudila kontroverze, nejen kvůli jeho minulosti, kdy se netajil osobní účastí na brutálním zásahu proti demonstrantům během Palachova týdne v roce 1989, ale také kvůli tomu, že se za to nikdy neomluvil a nikdy nevyslovil, že svého jednání lituje. Ondráček naopak hrdě prohlásil, že působení u komunistické policie nelituje, stejně tak nelituje ani zásahům proti demonstrantům.

Minulý týden v pátek Ondráčka zvolilo do komise 79 poslanců, přičemž potřeboval 78 hlasů. Pro Ondráčka hlasovali i poslanci z hnutí ANO. Poslanecký klub ODS v úterý ve sněmovně navrhne odvolání komunistického poslance Ondráčka z čela komise pro kontrolu činnosti (GIBS). O návrhu na odvolání Ondráčka bude jednat i vládnoucí ANO.

 

Fotogalerie

Demonstrace v Plzni na náměstí Republiky | Autor: Zuzana Duzbabová
Jeden z transparentů | Autor: Zuzana Duzbabová
Demonstranti se v Plzni sešli jako tradičně před andělíčkem | Autor: Zuzana Duzbabová
Další transparent na mříži u andělíčka | Autor: Zuzana Duzbabová
Demonstranti se v Plzni sešli jako tradičně před andělíčkem | Autor: Zuzana Duzbabová
Dorazil i poslanec a náměstek primátora Martin Baxa | Autor: Zuzana Duzbabová
Demonstranti se v Plzni sešli jako tradičně před andělíčkem | Autor: Zuzana Duzbabová
Demonstranti se v Plzni sešli jako tradičně před andělíčkem | Autor: Zuzana Duzbabová
Mezi řečníky nechyběl ani městský zastupitel Ondřej Ženíšek z TOP 09 | Autor: Zuzana Duzbabová