Jsme televize vašeho kraje

Zatím je ve hvězdách, zda se někdy Plzeň dočká svého aquacentra

Plzeň, publikováno 08.03.2018, autor: Richard Beneš

Zatím stále zůstává ve hvězdách, zda se někdy Plzeň dočká aquacentra. | Autor: Archiv

Za zbytečné plýtvání městskými penězi označila opoziční TOP 09 vynaložení téměř 1,5 milionu korun za vypracování nové studie, která má prověřit lokality a možnosti pro výstavbu aquaparku v Plzni. Taková studie totiž existuje už od roku 2012, kdy ji pro město vypracoval útvar koncepce a rozvoje. Zastupitelé z TOP 09 navrhli, aby stávající studii pouze aktualizovalo a doplnilo, což by mělo přijít jen na 100 tisíc korun. Tento návrh po dlouhé a vášnivé debatě zastupitelstvo neodsouhlasilo. Pro hlasovalo 19 zastupitelů, proti byli tři a 13 se jich zdrželo. Samotné město Plzeň by mělo za vypracování nové studie zaplatit jen 700 tisíc korun, zbytek by měl hradit kraj, který chce na projektu s Plzní spolupracovat.

„Město má hotovou studii z roku 2012, která pro akvapark vytipovala čtyři místa, na Borských polích, Na Lopatárně, u Globusu a v Chotíkově. Pozemek na Borských polích ale už město prodalo. Tuto studii jsme již dvakrát během tohoto volebního navrhovali aktualizovat s nákladem kolem 100 tisíc korun. Pan primátor náš návrh nikdy nepodpořil, s tím, že Plzeňanům stačí plavecký bazén na Slovanech. Považujeme proto za nehorázné, že je teď město s krajem ochotné investovat bezmála 1,5 milionu korun za studii novou, která má prověřit stejné lokace jako již existující městská studie,“ uvedl předseda klubu zastupitelů TOP 09 Michal Vozobule.

Primátor Martin Zrzavecný (ČSSD) zdůraznil, že stará studie směřovala na soukromé investory a nepočítala s tím, že by do projektu měl vstoupit veřejný subjekt jako je město nebo kraj. „Veřejnost si takové zařízení přeje, naším cílem je ten projekt zpřesnit a zjistit, jak by to mělo být velké, co všechno by tam mělo být,“ řekl primátor. Dodal, že původní studie vznikala pro soukromého investora, který chtěl projekt realizovat. „Odstoupil, protože očekával od města výhodný nákup pozemků, což mu město nemohlo umožnit,“ řekl primátor.

Starosta městské části Doubravka Michal Chalupný (ČSSD) by si aqupark v Plzni přál. „Máme studii, která ležela roky na stole. Nemyslím si, že na ten projekt budou stát ve frontě investoři. Je třeba zjistit, zda se ten aquapark dá ve městě udělat či nikoliv. Jde o věc soukromého investora, ale musí se počítat se vstupem města do projektu. Aktualizovat věc, která nám nebyla k ničemu mi ale připadá zbytečné.“

Pro aktualizaci původní studie se vyslovila místostarostka Lochotína Ivana Mádlová (ANO). „Také nechápu, proč by se nemohl aktualizovat ten dokument. Řada těch věcí tam bude stejná. Plzni aquapark opravdu chybí. Je po něm velká poptávka a je s podivem, že ho tady stále nemáme,“ uvedla Mádlová. „O aquaparku se tady bavíme už 20 let. Problémem není výstavba, ale následný provoz toho zařízení,“ konstatoval Petr Osvald (ČSSD). Radní David Šlouf (ODS) pak tlumočil aktuální stanovisko občanských demokratů, kteří preferují projekt přírodního koupání a chtěli by vyčistit Borskou přehradu.

Představitelé TOP 09 po neúspěšném hlasování dodali, že Plzeňané si aquapark opravdu zaslouží. „Vítáme, že nyní o něm, byť půl roku před komunálními volbami, začíná mluvit i vedení města. Tím, že vedení města náš dnešní návrh odmítlo, se ukazuje, že svůj návrh nejspíš nemyslí vážně,“ prohlásil na závěr Michal Vozobule.

Fotogalerie

Zatím stále zůstává ve hvězdách, zda se někdy Plzeň dočká aquacentra. | Autor: Archiv