Jsme televize vašeho kraje

Na novou techniku za příspěvek od města Plzně se mohou těšit hasiči, záchranáři i Policie ČR

Plzeň, publikováno 09.03.2018, autor: Richard Beneš

Na novou techniku za příspěvek od města Plzně se moou těšit hasiči, záchranáři i Policie ČR | Autor: HZSPK

O dotaci na nákup speciálních automobilů i další techniky pro hasiče, policisty i záchranáře rozhodli ve čtvrtek plzeňští zastupitelé na svém jednání. Nejvíce peněz, 3,8 milionu korun obdrží od města hasiči. Rovný milion korun odsouhlasilo zastupitelstvo pro Policii ČR a půlmilionový příspěvek zdravotnické záchranné službě.

Hasiči si za příspěvek od města pořídí nový vyprošťovací automobil nafukovací člun a zkušební zařízení pro měření dynamických parametrů vzduchových dýchacích přístrojů. „Plzeň již dlouho a velmi významně podporuje hasičský záchranný sbor na území krajské metropole. Finanční příspěvky města umožňují zásadním způsobem zlepšovat technické vybavení a tím dosahovat vyšší úrovně poskytované pomoci občanům města. V loňském roce jsme například finanční dotací podpořili nákup nové cisternové automobilové stříkačky vybavené hasicím a řezacím zařízením,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Nový vyprošťovací automobil nahradí původní již dnes nevyhovující vůz na požární stanici Košutka. Nové auto díky modernímu podvozku, silnému hydraulickému nakládacímu jeřábu a kvalitnímu zadnímu hydraulickému vyprošťovacímu rameni zkvalitní zásahy při vyprošťování vozidel, ale i při zásazích spojených s nehodami tramvají či autobusů. Nový nafukovací člun nahradí zastaralý a nevyhovující člun též na požární stanici na Košutce, který se využívá pro stavbu norných stěn při likvidacích úniků nebezpečných látek na vodní hladině.

Policie využije dotaci od města na nákup vozidel, která se využívají při udržení veřejného pořádku. „Poskytnutím finančního daru město umožní nakoupení automobilní techniky, jejíž pořízení přispěje ke zlepšení vybavenosti a udržení stávající vysoké míry bezpečnosti obyvatelstva na území města Plzně,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký. Plzeň je jako čtvrté největší město České republiky místem, kde se koná celý rok řada kulturních, sportovních a společenských akcí a shromáždění občanů. Policie České republiky se kromě zajištění veřejného klidu a pořádku při těchto akcích podílí rovněž na úkolech obce s rozšířenou působností Plzeň v oblasti krizového řízení.

Záchranáři se mohou těšit na nové vozidlo rychlé lékařské pomoci v setkávacím systému v kategorii SUV s pohonem všech kol a tažným zařízením. „Tím se zvýší jejich připravenost k zásahu při mimořádných událostech, jako jsou například velké dopravní nehody, chemické havárie, povodně a další události. Prioritním zásahovým územím takového vozidla bude město Plzeň,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký. Běžně se bude vozidlo používat na území Plzně pro dopravu lékaře na místo události menšího rozsahu,“ dodal primátor.

Fotogalerie

Na novou techniku za příspěvek od města Plzně se moou těšit hasiči, záchranáři i Policie ČR | Autor: HZSPK