Jsme televize vašeho kraje

Kriminalisté obvinili muže ze Železné Rudy z týrání zvířat, nechal hladovět dvě fenky

Plzeň, publikováno 10.03.2018, autor: Richard Beneš

V takto otřesném stavu byly obě fenky | Autor: Policie ČR

Z přečinu týrání zvířat obvinili kriminalisté z Klatov devětačtyřicetiletého muže z Železné Rudy. Ukončili tak prověřování případu ze začátku loňského prosince, kdy policisté na základě upozornění náhodných svědků zjistili, že na neoploceném pozemku mimo obec Alžbětín u Železné Rudy, se v psím kotci nachází dvě fenky, které byly zanedbané, vyhladovělé a vyhublé. O případu jsme loni podrobně informovali. Zarážející na celé věci je fakt, že obviněný muž je psovod - záchranář a také hasič.

„Policisté oznámili věc veterinární správě i příslušnému odboru životního prostředí, společně pak obě fenky odebrali majiteli. Fenky putovaly do psího útulku v Klatovech,“ řekla mluvčí policie Dana Ladmanová. Při vyšetřování tohoto otřesného případu kriminalisté zjistili, že podezřelý muž úmyslně fenkám, plemene Sibiřský Husky a křížence plemen Sibiřský Husky a Malamut, dlouhodobě nepodával krmivo ani vodu. Dvě fenky byly vyhublé i vyčerpané v důsledku hladovění a dehydratace.

Podle zákona na ochranu zvířat proti týrání, se za týrání považuje, z jiných než zdravotních důvodů omezovat výživu zvířete včetně jeho napájení. Muž na místě veřejnosti přístupném úmyslně trýznivým způsobem týral dvě fenky, protože těmto prokazatelně nepodával krmení ani nezajistil vodu.

Fotogalerie

V takto otřesném stavu byly obě fenky | Autor: Policie ČR
V tomto kotci držel obviněný muž obě fenky, později se tam objevil ještě další pes | Autor: TV ZAK
V útulku se obě fenky vzpamatovávaly z prožitých útrap | Autor: TV ZAK
V útulku se obě fenky vzpamatovávaly z prožitých útrap | Autor: TV ZAK
V tomto kotci držel obviněný muž obě fenky | Autor: TV ZAK