Jsme televize vašeho kraje

Plzeň se zapojí do projektu ZČU, cílem je podpořit výrobu ekologické elektroniky

Plzeň, publikováno 12.03.2018, autor: Richard Beneš

Fakulta elektrotechnická ZČU - ilustrační foto | Autor: ZČU

Do mezinárodního projektu, jehož cílem je posilovat a zvyšovat výrobu ekologické elektroniky malými a středními podniky ve střední Evropě se zapojí i město Plzeň. Stane se součástí sítě řady partnerů z České republiky, ale i z Rakouska, Slovenska a Maďarska. Zpracovatelem projektu je Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni, která zároveň bude projekt řídit.

„Kvůli spolupráci s Fakultou elektrotechnickou ZČU na tomto projektu se uskutečnilo během ledna několik setkání. Za město se jej zúčastnili zástupci Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně a také odboru životního prostředí magistrátu. Jsem velmi rád, že se podařilo najít společné cíle,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík (KDU-ČSL).

Hlavní aktivitou projektu bude vývoj vysoce inovativních nástrojů pro dvě cílové skupiny. První tvoří malé a střední podniky vyrábějící elektronické zařízení. Pro ně bude vytvořen soubor nástrojů s pokyny a návody v oblasti eko-designu včetně výběru vhodných materiálů, úpravy výrobních technologií s ohledem na výrobu ekologických elektronických výrobků. „Cílem je podpořit malé a střední firmy při uplatňování a získávání ekoznačky EU Ecolabel,“ doplnil Petr Náhlík. Druhou cílovou skupinu tvoří zadavatelé veřejných zakázek. Pro ně vzniknou pokyny zaměřené na zadávání veřejných zakázek, u nichž je možné uplatnit požadavky související s eko-elektronikou.

Město Plzeň bude mít v projektu roli partnera bez finanční účasti, bude odborně podporovat tvorbu strategických plánů a dokumentů. Dále bude mít možnost účastnit se pravidelných projektových setkání a bude rozšiřovat podvědomí o eko-elektronice a výrobcích označené Ecolabelem mezi širokou veřejnost.

Fotogalerie

Fakulta elektrotechnická ZČU - ilustrační foto | Autor: ZČU