Jsme televize vašeho kraje

Obce Drmoul a Trstěnice se po 20 letech konečně dočkaly zahájení stavby obchvatu

Drmoul, publikováno 12.03.2018, autor: Richard Beneš

Poklepání na základní kámen stavby obchvatu obcí Drmoul a Trstěnice | Autor: Richard Beneš

Poklepem na základní kámen začala v pondělí U Mariánských Lázní na silnici I/21 stavba obchvatu obcí Drmoul a Trstěnice. Velmi frekventovaný úsek mezi Mariánskými Lázněmi a Planou je jedním z nejnebezpečnějších. Uleví se také obyvatelům obou obcí, kterými denně projíždí tisíce automobilů.

"Je to úsek pětikilometrový, navazuje vlastně na nedostavěný úsek mezi Drmoulem a Velkou Hleďsebí, který pokračuje dál směrem k Plzeňskému kraji a napojení na dálnici D5. Stavět se bude dva roky, nebo takhle, uvedení do provozu bude trvat dva roky a potom samozřejmě budou probíhat ještě nějaké práce. Ale 24 měsíců by měla trvat realizace," řekl Martin Hurajčík (ANO), náměstek hejtmanky Karlovarského kraje 

Obchvat bude stát 376 milionů korun, což je asi o 100 milionů méně proti odhadům ze zadávací dokumentace. Celkem stavba zahrnuje devět mostů, dvě mimoúrovňové křižovatky a také 250 tisíc metrů krychlových výkopů. Na zahájení stavby se čekalo hodně dlouho.

"Studie pro posouzení vlivu na životní prostředí EIA byla pro tento úsek schválena v roce 1998, takže se na ní čekalo opravdu 20 let. A myslím si, že to je špatně," uvedl u příležitosti zahájení stavby ministr dopravy Dan Ťok.

Podle posledních měření z nedávné doby projede obcemi Drmoul a Trstěnice denně 5000 automobilů. V samotném Drmoulu je přitom jediný přechod pro chodce. Místním lidem už docházela trpělivost. Několikrát protestovali pomalým přecházením silnice, aby na problém upozornili a stavba se pohnula dopředu. I když starostka Drmoulu připouští, že v posledních letech se chování řidičů zlepšilo, dostat se z jedné strany obce na druhý byl trvalý problém.

"Celou dobu jsem říkala, že dokud zde neuvidím bagry, nebudu tomu věřit. Dnešní den pro nás znamená, že jsme se konečně dočkali. Dočkali jsme se možnosti, že provoz v naší obci bude daleko bezpečnější, že se zbavíme hluku, zbavíme se prašnosti a všem občanům se určitě uleví," prohlásila Vladislava Chalupková (STAN), starostka obce Drmoul.

Starosta dodala, že jen nedaleko od místa, kde se zahajovala stavba je místo, kterému se říká křižovatka smrti. "Je to v podstatě dočasná komunikace, která po stavbě obchvatu zmizí. A skutečně se tady odehrálo několik velmi vážných dopravních nehod."

Na obchvat Drmoulu, který staví Ředitelství silnic a dálnic, už brzy částečně naváže obchvat Mariánských Lázní, který ovšem bude stavět Karlovarský kraj. Odhadované náklady jsou podle náměstka hejtmanky Martina Hurajčíka 250 milionů korun. Stavět by se mohlo začít už v dubnu.

Fotogalerie

Poklepání na základní kámen stavby obchvatu obcí Drmoul a Trstěnice | Autor: Richard Beneš